marți

16 iulie, 2024

26 martie, 2012

Premierul Mihai-Răzvan Ungureanu a întrerupt brusc dialogul cu liderii coaliţiei, în şedinţa de luni a acestui for, prim-ministrul acuzând presiuni politice pentru ca Guvernul să aloce bani pentru colegiile electorale ale formaţiunilor de la guvernare, susţine agenţia Mediafax, care citează surse politice.

Potrivit acestora, Ungurenu a ieşit supărat din şedinţa coaliţiei şi a cerut miniştrilor Justiţiei şi Finanţelor, aflaţi la discuţii, să părăsească şi ei sala împreună cu el, deoarece liderii partidelor de la putere au spus că vor veni la vot în Parlament doar dacă Guvernul decide anumite alocări bugetare.

„Premierul aproape că a trântit uşa sălii în care avea loc, luni, şedinţa coaliţiei şi a spus că nu răspunde la presiuni. «Nu mai discut în contextul acesta. Faceţi presiuni prea mari», a zis aproape textual Ungureanu. El le-a cerut să iasă din sală şi miniştrilor Justiţiei, Cătălin Predoiu, şi Finanţelor, Bogdan Drăgoi, prezenţi şi ei la discuţii”, au relatat pentru MEDIAFAX surse politice.


Acestea susţin că premierul a fost deranjat mai ales de atitudinea liderilor PDL, care ar fi condiţionat prezenţa la vot în Parlament pentru susţinerea iniţiativelor legislative ale Guvernului de solicitarea ca şeful Guvernului să dispună alocarea de fonduri bugetare către anumite circumscripţii electorale.

Premierul le-a spus acestora că nu trebuie efectuate cheltuieli care nu se justifică şi că solicitările nu pot fi îndeplinite, dar liderii coaliţiei ar fi replicat că „pe vremea fostului guvern se putea”, susţin sursele citate.

Potrivit acestora, lista cu solicitări cuprinde în special alocări pentru localităţile aflate în circumscripţiile electorale în care au fost aleşi deputaţii şi senatorii partidelor aflate la putere.

„Nu este vorba de sume foarte mari, ci de hotărâri de guvern cu sume mici, gen bani pentru biserici. Un interes mai mare s-a arătat pentru circumscripţiile parlamentarilor, pentru alegerile generale, decât pentru primarii angajaţi în alegeri locale”, au spus sursele citate.


În urmă cu două săptămâni, pe ordinea de zi a şedinţei de guvern s-a aflat un proiect de hotărâre care prevedea alocarea către mai multe primării a câtorva zeci de milioane de lei, bani luaţi din Fondul de rezervă aflat la dispoziţia primului-ministru. Documentul nu a fost însă aprobat în Guvern, premierul cerând amânarea actului normativ.

Liderii PDL neagă sau evită să răspundă

După şedinţa coaliţiei de guvernare, liderii PDL au negat sau au evitat să răspundă pe marginea presupusului incident de la şedinţa coaliţiei.

Întrebată dacă Ungureanu a părăsit şedinţa coaliţiei înainte de final, vicepreşedintele PDL Elena Udrea a răspuns: ”Nu. Am plecat cu toţii când s-a terminat şedinţa, în jur de ora 11.00. Deci, nu există, cred că asta e pe surse de la PSD”.

La rândul său, secretarul general al PDL, Ioan Oltean, a susţinut că în coalţie se discută în armonie.

”Eu nu am fost dimineaţă în şedinţa coaliţiei, însă nu cred că au fost tensiuni. Întotdeauna membrii coaliţiei au lucrat într-o armonie perfectă cu premierul Ungureanu. Zvonurile care circulă astăzi sunt falsuri obişnuite, de altfel, în mass-media românească. Vă asigur că nu există, nu a fost nicio tensiune între premier, pe de o parte, şi membrii coaliţiei, pe de altă parte”, a susţinut Oltean.

În schimb, preşedintele PDL, Emil Boc, a evitat să ofere declaraţii presei la finalul şedinţei Biroului Permanent Naţional al partidului, pe marginea presupusului incident de la şedinţa coaliţiei de guvernare.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: