cursdeguvernare

duminică

8 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Surpriză: Turcia a cerut să adere la BRICS condus de Rusia și China

3 septembrie, 2024

Turcia va fi primul membru NATO care va aderarea la blocul economic BRICS condus de Rusia și China. Potrivit Bloomberg, Ankara a cerut în mod oficial să se alăture grupului de națiuni emergente deoarece ”privește dincolo de aliații săi tradiționali occidentali”.

Pledoaria lui Erdogan

„Turcia poate deveni o țară puternică, prosperă, prestigioasă și eficientă dacă își îmbunătățește relațiile cu Estul și Occidentul simultan”, a declarat președintele turc Recep Tayyip Erdogan la Istanbul în weekend.

„Orice altă metodă decât aceasta nu va aduce beneficii Turciei, dar îi va dăuna. Nu trebuie să alegem între Uniunea Europeană și Organizația de Cooperare din Shanghai [SCO], așa cum susțin unii oameni”, a adăugat Erdoğan. „Dimpotrivă, trebuie să ne dezvoltăm relațiile atât cu acestea, cât și cu alte organizații, pe o bază de câștig-câștig”, a spus președintele Turciei.

Explicația deciziei: Erdogan crede deplasarea „centrului de greutate geopolitic”


Un fost diplomat turc a declarat pentru Newsweek că mișcarea a fost determinată de „frustrările acumulate” la Ankara vizavi de relațiile cu Occidentul și cu Uniunea Europeană.

„Aceasta nu este o strategie de a înlocui Occidentul, ci este o strategie de consolidare a relațiilor cu puterile non-occidentale într-un moment în care hegemonia SUA este în scădere”, a declarat Sinan Ülgen, șeful EDAM, think tank din Istanbul.

„Un factor determinant este aspirația pentru o autonomie strategică sporită. Relația bilaterală cu SUA a fost, de asemenea, problematică. Acest tip de frustrări au motivat guvernul turc să meargă în această direcție”, a mai spus Ülgen pentru Newsweek.

Citând surse anonime, Bloomberg a spus că administrația lui Erdogan crede că „centrul de greutate geopolitic” se îndepărtează de economiile cele mai dezvoltate.


La Ankara, mai scrie Bloomberg, există credința că aderarea la BRICS se poate realiza „fără un cost politic atașat acestei realinieri”.

Ce este BRICS și ce aduce Turcia

Numit după Brazilia, Rusia, India și China și Africa de Sud, grupul BRICS a fodst fondat în 2010 și include acum țări care nu sunt enumerate în acronim, cum ar fi Emiratele Arabe Unite (EAU), Etiopia și Egipt, care s-au alăturat la începutul acestui an.

BRICS deține propria Bancă de dezvoltare și furnizează membrilor săi asistență financiară în caz de urgență. Membrii BRICS au discutat multă vreme și despre crearea unei monede proprii pentru tranzacții între membri, dar fără a concretiza aceste planuri.

Blocul este considerat a fi o alternativă pe scena globală la grupul G7 condus de SUA.

Turcia a înregistrat în ultimele 4 decenii o creștere remarcabilă din punct de vedere economic, fiind a 19 țară din lume (date 2023- estimare) ca dimensiune a PIB: în jur de 1.000 miliarde dolari. Turcia a profitat de o uniune vamală cu UE, semnată în 1995 pentru a-și crește producția industrială destinată exportului, în același timp beneficiind de investițiile străine de la UE în țară.

Din 2003, Rusia este primul partener comercial al Turciei, cu schimburi de 38 de miliarde de dolari în 2007.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: