24 noiembrie, 2022

După luni de negocieri și certuri cu premierul Viktor Orban, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a luat miercuri decizia a îngheța fonduri europene de până la 13,3 miliarde euro alocate Ungariei.

Von der Leyen și echipa ei au decis, scrie Politico, că guvernul Orbán nu și-a respectat promisiunile de a aduce modificări la legile justiției până la termenul auto impus de 19 noiembrie.

(Citește și: ”Ungaria negociază cu Comisia deblocarea fondurilor de redresare. Ce oferă Budapesta”)

Prin urmare, Bruxelles a decis să rețină plățile din cadrul fondului de recuperare (în valoare de aproximativ 5,8 miliarde euro) și fondurile alocate prin bugetul UE 2021-2027 (7,5 miliarde euro) atâta timp cât Budapesta nu îndeplinește angajamentele asumate.

Decizia trebuie validată în Colegiul Comisarilor și aprobată de miniștrii de finanțe din UE


Decizia Bruxelles a fost o surpriză pentru mulți, deoarece până de curând Comisia părea pregătită să ajungă la un compromis cu Budapesta pentru a-i debloca fondurile.

În urma evaluării negative a Comisiei Europene, decizia finală este de resortul miniștrilor de finanțe din UE, care trebuie acum să aprobe decizia. Pentru aprobare este nevoie de majoritate calificată (minim 55% dintre state, cu 65% din populația UE).

Este posibil ca subiectul să apară pe agenda Consiliului UE din 6 decembrie, dar președinția cehă ar putea organiza o nouă reuniune spre sfârșitul anului, pentru a da timp statelor membre să parcurgă procedurile parlamentare interne.

În prealabil, recomandarea Ursulei von der Leyen și a grupului de lucru trebuie formalizată săptămâna viitoare, în următoarea reuniune a Colegiului Comisarilor.

Baza juridică a deciziei


Argumentul juridic al deciziei este oferit de cadrul ”MCV 2.0” (monitorizarea statelor membre din punctul de vedere al garantării cheltuirii eficiente și fără riscuri a fondurilor bugetare europene).

Riscurile corupției endemice, procesele de achiziții publice greșite și alte deficiențe sistemice înseamnă că banii contribuabililor din UE sunt expuși unui risc acut de a fi cheltuiți greșit în Ungaria. Budapesta nu poate garanta că fondurile UE vor ajunge la destinatarii vizați și, prin urmare, Comisia nu le poate plăti.

Desigur, acest raționament ridică o altă întrebare: de ce Bruxelles nu îngheață toate transferurile către Ungaria, în special fondurile alocate din Politica Agricolă Comună, având în vedere rapoarte repetate de corupție cu plăți agricole ale UE?

Singura veste bună pentru Budapesta

Există și o veste bună pentru Budapesta: Comisia va recomanda țărilor UE să aprobe planul de redresare și reziliență al Ungariei – contractul în care Budapesta detaliază modul în care va folosi banii de recuperare, dacă îi va primi vreodată.

Prin aprobarea PNRR-ului Ungariei înainte de sfârșitul anului, UE se asigură că fondurile vor fi disponibile și anul viitor, în cazul în care Budapesta va ajunge să îndeplinească setul de condiții la care s-a angajat, inclusiv reformele anticorupție și a statului de drept.

Dacă planul nu era adoptat anul acesta, Ungaria pierdea definitiv banii de relansare economică.

Ceea ce înseamnă că Bruxelles păstrează și anul viitor un atu în relația cu guvernul Orban, care are nevoie de ”gura de oxigen” pe care o reprezintă fondurile europene pentru economia maghiară.

Birocrații UE l-au păcălit pe Viktor Orban

Comisia a părut pe punctul de a ajunge la un compromis cu Viktor Orbán, care a încercat să șantajeze UE prin blocarea unor decizii europene importante în Consiliu, de la taxa minimă impusă multinaționalelor la sancțiunile împotriva Rusiei.

În culise, guvernul Orbán a făcut presiuni asupra unor mari companii – de la producători germani de automobile până la supermarketuri franceze – în încercarea de a forța mâna Bruxelles.

Comisia a dat semne că va ceda presiunii exercitate de Budapesta, iar pe parcursul lunilor de negocieri, Bruxelles l-a convins pe Viktor Orbán că va debloca banii dacă se angajează să facă o serie de reforme. Iar Viktor Orban a semnat angajamentul, presupunând, greșit, că e vorba doar de un spectacol de PR al Bruxelles.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: