marți

19 martie, 2024

Just Business

O interfață între Economie și viața afacerilor

6 iunie, 2023

În aprilie, cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul a scăzut cu 5,2% față de luna anterioară – potrivit datelor INS. Consumul privat, exprimat prin cifra comerțului cu amănuntul, a scăzut în aprilie, raportat față de aprilie 2022, cu 1,6% (serie brută) și cu 1,5% (serie ajustată), arată datele publicate marți de INS.

Deși în luna aprilie a fost sărbătorit Paștele, perioadă în care tradițional vânzările cu amănuntul cresc, în acest an consumul gospodăriilor a fost mai redus atât comparativ cu luna anterioară, cât și față de aceeași lună a anului trecut.

Consumul privat este cel mai important indicator pentru avansul economiei, contând cu aproximativ 60% la formarea PIB, pe partea de utilizare.

(Citiți și: ”Economia a frânat puternic în T1 – doar +0,1% față de T4 din 2022”)


Față de luna martie, cifra de afaceri din comerț a scăzut atât ca serie brută, cu 5,2%, cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, cu 3,7%.

În perioada ianuarie-aprilie, creșterea a fost susținută de majorarea vânzărilor de produse alimentare, băuturi si tutun (+5,7%) si a celor de produse nealimentare (+4%). Comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate a scazut cu 2,1%.

(Citiți și: ”Banii se întorc din consum în bănci – depozitele populației au crescut cu 15 mld. în numai 3 luni. E fenomenul invers față de 2022”)

Pe serie ajustata, avansul din primele patru luni a fost determinat de cresterea vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun (+4,7%) si de produse nealimentare (+3,7%). Comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate a scazut cu 1,3%.

Cifra de afaceri neta reprezinta veniturile totale inregistrate de catre intreprindere in perioada de referinta, provenite atat din activitatea principala, cat si din activitatile secundare exercitate de aceasta. Cifra de afaceri neta nu include TVA si veniturile din vanzarea sau transferul de mijloace fixe.


***

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Acesta e paradoxul!
    Toate institutiile statului dau prognoze umflate dar realitatea e alta!
    De aceea credibilitatea e Zero!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Acesta e paradoxul!
    Toate institutiile statului dau prognoze umflate dar realitatea e alta!
    De aceea credibilitatea e Zero!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: