23 mai, 2018

Deputații au adoptat miercuri legea care prevede că judecătorii CCR nu pot fi reţinuţi, arestaţi, percheziţionaţi sau trimişi în judecată decât cu încuviinţarea plenului Curţii.

Spre deosebire de varianta inițială, cererea pentru percheziție, arestare etc trebuie înaintă plenului CCR de către procurorul general, și nu de ministrul Justiției.

Legea s-a întors la Parlament după controlul de constituționalitate. CCR a considerat neconstituționale mai multe prevederi:

  • în forma adoptată miercuri, pentru urmărirea penală nu este nevoie de acordul plenului CCR, așa cum doreau propuneau parlamentarii
  • s-a renunțat și la prevederea iniţială conform căreia judecătorul care a fost numit pentru restul de mandat al unui alt judecător va putea fi numit, la reînnoirea Curţii Constituţionale, pentru un mandat complet de noi ani. El va ocupa acest post doar pentru restul de mandat.
  • cererea de ridicare a imunității nu va fi făcută de ministrul Justiției, care este un personaj politic, ci de către procurorul general al României

Senatulul este camera decizională în cazul acestei legi.

Sesizarea de neconstituţionalitate a modificărilor aduse Legii nr. 47/1992 privind organizarea şi funcționarea CCR fost depusă în 23 februarie de 38 de senatori PNL şi USR, care spuneau că legea a fost adoptată cu încălcarea mai multor dispoziţii constituționale care prevăd că justiţia se înfăptuieşte în numele legii şi că este unică, imparţială şi egală pentru toţi.

Semnatarii sesizării spuneau că legea încalcă independenţa judecătorilor constituţionali, principiul separaţiei puterilor în stat, egalitatea cetăţenilor în faţa legii şi a autorităţilor publice şi recomandări ale Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept.

„Această imunitate reglementată de legiuitorul ordinar pentru judecătorii Curţii Constituţionale este mai extinsă decât oricare dintre imunităţile şi măsurile de protecţie stabilite de legiuitorul constituant pentru parlamentari, pentru preşedintele României şi pentru membrii Guvernului”, arătau senatorii PNL şi USR în sesizare.


Sesizarea a fost admisă pe data 20 martie de către CCR.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: