vineri

29 martie, 2024

28 ianuarie, 2014

Herman Van Rompuy, Vladimir Putin şi şeful Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso (de la stânga la dreapta)

Moldova şi Georgia vor semna Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană la sfârşitul acestui an, a anunţat preşedintele José Manuel Barroso, la finalul summitului UE – Rusia, desfăşurat la Bruxelles, summit în cadrul căruia s-a discutat despre obiectivul strategic al UE – un „spaţiu economic comun, de la Lisabona şi până la Vladivostok”.

Summitul a început într-un context tensionat, cu Ucraina în pragul revoluţiei şi acuzaţii la adresa nerostite la adresa Rusiei, care a făcut presiuni asupra preşedintelui Viktor Ianukovici să nu parafeze Acordul de Asociere cu Uniunea.

Programat să se desfăşoare timp de două zile, summitul a fost comprimat la doar trei ore, în ziua în care autorităţile de Kiev mai făceau câteva concesii protestatarilor proeuropeni.


În afara subiectului Ucraina, la întâlnirea dintre oficialii europeni şi delegaţia condusă de preşedintele Vladimir Putin s-a discutat şi despre celelalte state din Parteneriatul Estic.

„Parteneriatul Estic extinde şi consolidează stabilitatea, statul de drept, oportunităţile de investiţii şi creştere dincolo de graniţele Uniunii”, a spus preşedintele Jose Manuel Barroso, în discursul ţinut după întâlnirea cu Vladimir Putin. „Parteneriatul nu este împotriva cuiva, ci pentru ceva – pentru a face statele din vecinătate prospere şi pentru a le oferi cetăţenilor lor condiţii mai bune de viaţă. Este un lucru din care partenerii noştri vor avea numai beneficii şi, cu siguranţă, nu va dăuna Rusiei”, a spus Jose Manuel Barroso.

În cadrul summitului s-a convenit asupra unei consultări, la nivel de experţi, referitoare la acordurile de asociere din Parteneriatul Estic şi la eventualulele lor consecinţe economice asupra Rusiei.

Acesta este un subiect important, fiindcă, spune Wall Street Journal, potrivit Rusiei, aceste acorduri vor duce la invadarea ei cu mărfuri europene.


Dar, a punctat preşedintele CE, „partenerii noştri estici trebuie să fie liberi să-şi decidă singuri drumul”, a spus jose Manuel Barroso, după care a anunţat că Acordurile de Asociere cu Moldova şi Georgia vor fi semnate spre sfârşitul acestui an.

Spaţiu economic comun, de la Lisabona până la Vladivostok

Parteneriatul Estic este cheia pentru atingerea obiectivului strategic al creării unui spaţiu economic comun, de la Lisabona şi până la Vladivostok. Un obiectiv ce poate părea un vis, dar „visurile pot deveni realitate”, a spus preşedintele Barroso, dacă se construieşte pe principiul respectului faţă de deciziile suverane, societăţile democratice şi pieţele deschise.

Pentru a se ajunge la aşa ceva, a mai spus Jose Manuel Barroso, trebuie schimbată percepţia potrivit căreia câştigul unei regiuni înseamnă pierdere pentru o altă regiune.

Vladimir Putin: Rusia nu se va implica în criza ucraineană

Preşedintele Vladimir Putin a declarat că Rusia nu se va amesteca în criza politică din Ucraina: „Rusia nu se va implica în această criză. Cred că poporul ucrainean este capabil să rezolve problemele prin mijloace proprii”.

Întrebat dacă va coopera cu Ucraina, dacă Opoziţia va intra la guvernare, preşedintele Rusiei a răspuns afirmativ şi a explicat că ţara sa este interesată de stabilitate în acea regiune şi de recuperarea banilor pe care-i are de primit de la administraţia de la Kiev.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: