vineri

31 martie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

23 noiembrie, 2020

Președintele chinez Xi Jinping a propus, în cadrul summitului G20, un „mecanism global” bazat pe coduri QR, pentru a redeschide călătoriile internaționale. Codurile ar urma să conțină informații privind starea de sănătăte a călătorului, rezultatele testelor moleculare pentru depistarea infectării cu noul coronavirus, scrie BBC, care citează propunerea făcută de liderul chinez la summiul G20, organizat online, de Arabia Saudită.

Activiști pentru drepturile omului avertizează însă că aceste coduri ar putea fi folosite pentru o „monitorizare extinsă” în scopuri politice.

Codurile ar putea fi utilizate pentru a recunoaște „certificatele de sănătate bazate pe rezultatele testelor COVID”.


„Trebuie să armonizăm în continuare politicile și standardele și să stabilim căi rapide pentru a facilita fluxul ordonat al oamenilor”, a spus președintele chinez.

Aceste coduri pot fi folosite pentru a recunoaște tertificatele de sănătate bazate pe testele moleculare, a mai spus liderul de la Beijing, fără a oferi detalii despre cum ar putea funcționa un asemenea mecanism.

„Sperăm că mai multe țări se vor alătura acestui mecanism,” a adăugat Xi Jinping.

Codurile QR, conținând indicatori pentru starea de sănătate a fiecărei persoane, au fost utilizate pe scară largă în China pentru a ajuta la limitarea răspândirii Covid-19.


Codurile QR pot fi citite de telefoanele mobile, iar China le-a folosit, începând din februarie, pentru a elibera un cod de sănătate în stil semafor, cu un cod verde care permite cuiva să călătorească liber și un cod portocaliu sau roșu care să indice că trebuie să fie pus în carantină timp de până la două săptămâni.

„Cal Troian” 

Directorul executiv al Human Rights Watch, Kenneth Roth, și-a exprimat  într-un mesaj pe Twitter prudența față de propunerea președintelui Xi. „Un astfel de pas ar putea deveni cu ușurință un cal troian pentru o monitorizare politică mai largă”, a scris el.

„Centrat inițial pe sănătate, (codul – n.red.) ar putea deveni cu ușurință un Cal Troian folosit pentru o monitorizare politică extinsă și pentru excludere,” socială, a explicat Kenneth Roth.

Orașul Hangzhou a anunțat că va introduce o versiune permanentă a aplicației bazată pe codul QR care să fie utilizată pentru a atribui cetățenilor un scor personal pe baza istoricului medical, a controalelor de sănătate și a stilului de viață.

Aceste coduri QR au fost utilizate și în Singapore și Australia pentru urmărirea contactelor persoanelor cu Covid-19. Rezidenții le folosesc pentru a intra și a ieși din locurile pe care le vizitează, inclusiv mall-uri, restaurante și locuri de muncă.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Moto: ”Generalii mei, în temeinica lor prostie, veneau și-mi spuneau: <Majestate, oamenii nu mai vor să lupte>. Iar eu în sinea mea mă gândeam: <adică nu mai vor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: