1 iulie, 2018

Rezultatele summitului european de la sfârșitul acestei săptămâni au fost un acord incomplet și fragil privind migrația și amânarea negocierilor privind bugetul UE 2021-2027 și reformarea Zonei Euro.

Reuniunea Consiliului European a fost totuși în multe privințe un exercițiu important în gestionarea crizelor, potrivit Politico.

Maratonul negocierilor privind administrarea problemelor migrației a produs, de fapt, singurul rezultat: un acord parțial privind niște centre europene de găzduire controlată și promisiunea unor măsuri de cooperare privind așa numitele „deplasări secundare”.

(Citiți și: Liderii ţărilor UE au ajuns la un acord privind migraţia – crucial, deși incomplet. Compromis fragil între „frontiere” şi „interior”)


În fapt, negocierile nu au reușit rescrierea regulilor anterioare convenite la Dublin privind politicile de azil, iar soliditatea rezultatelor obținute este deja testată.

La întoarcerea acasă, cancelarul german Angela Merkel a dat asigurări partenerilor săi de coaliţie că a obținut acordul liderilor din 14 ţări din UE (în afară de Grecia și Italia) în vederea trimiterii înapoi de migranţi înregistraţi în aceste ţări.

Asigurările au fost emise, sâmbătă, cu o zi înaintea unor reuniuni cruciale în vederea salvării Guvernului, dar liderii Cehiei și Ungariei, aflate pe lista celor 14, au contrazis-o pe Angela Merkel.

Bugetul UE

Dezbaterea bugetului UE a fost cea mai importantă victimă a concentrării aproape totale a summitului pe problemele migrației, potrivit Politico.


Miza este aprobarea bugetului înaintea alegerilor europarlamentare din mai anul viitor, or tocmai acest obiectiv pare tot mai improbabil.

Proiectul Comisiei Europene conține multe lucruri care pot aprinde euroscepticismul mai ales printre „rebelii” din est.

Vineri la Bruxelles, liderii țărilor UE au convenit doar ca noul buget să conțină instrumente flexibile de finanțare – din nou – pentru a combate imigrația ilegală.

Problemele cheie (noile contribuții ale statelor membre în urma Brexitukui, soarta marilor programe de finanțare de coeziune și agricultură) nu au primit decât angajamentul de a fi abordate cât mai repede cu putință.

Zona Euro

Liderii țărilor membre s-au ocupat de reforma Zonei Euro doar atât cât să evite un afront la adresa Angelei Merkel și a lui Emmanuel Macron, care au consumat anterior eforturi serioase pentru a veni cu propuneri substanțiale și concrete.

(Citiți și: Angela Merkel a răspuns: până unde sprijină Germania planul de reformă a Zonei euro propus de Emmanuel Macron)

Cei doi lideri au obținut doar o decizie mult amânată: finanțare în sprijinul Mecanismului European de Stabilitate pentru rezolvarea problemelor băncilor falimentare.

Ei au timp până la următorul summit din decembrie să găsească formule de negocieri prealabile cu cei 12 lideri din zona Euro, care le trimiseră, cu două zile înaintea acestui summit, o scrisoare de reproș că Franța și Germania decid dinainte.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: