Problema locurilor de muncă şi cea a creşterii economice au dominat summitul UE de la Bruxelles. Zona euro se află în recesiune de peste un an, iar şomajul a ajuns la 12%, potrivit BBC.
Franţa şi alte state UE vor mai multă flexibilitate în privinţa ţintelor bugetare ale Comisiei Europene, în timp ce austeritatea a provocat proteste extinse.
Franţa şi Spania, grav afectate de criza datoriilor, este de aşteptat să nu-şi atingă obiectivul de deficit bugetar în acest an. Dar cancelarul german Angela Merkel rămâne de neclintit în ceea ce priveşte concentrarea Europei asupra disciplinei bugetare, pentru a preveni orice creştere a nervozităţii pieţelor în privinţa instabilităţii zonei euro.
Cipru, ale cărei bănci sunt grav afectate de datorii, vrea să-şi asigure un împrumut internaţional de până la 17 miliarde de euro, dar nu este de aşteptat să se ajungă la un acord la acest summit al UE, pentru că miniştrii de finanţe încă lucrează la detalii.
Summitul zonei euro, care a avut loc joi seara şi continuă vineri se concentrează și pe probleme de politică externă, inclusiv relaţiile cu Rusia.
Merkel: Monti nu s-a aflat la putere suficient de mult
Concluziile summitului european au fost agreate, iar Angela Merkel şi preşedintele Francois Hollande au susţinut conferinţe de presă, potrivit EurActiv.
Pentru Merkel, reuniunea s-a concentrat asupra locurilor de muncă, în IT şi pentru tineri în special, aşa că nu a abuzat de discursul său obişunuit asupra reformelor structurale şi consolidării.
Întrebată ce a însemnat rezultatul alegerilor din Italia pentru ea, Merkel a răspuns că Monti nu s-a aflat la putere suficient de mult pentru a culege roadele reformelor sale, dar nu a dorit să comenteze mai mult. Oricum, a spus ea, nu există indicii că ceea ce au respins italienii a fost austeritatea.
Referitor la Siria, Merkel a fost mai nuanţată şi a spus că dacă Franţa şi Marea Britanie vor să-şi schimbe poziţia, Germania este pregătită ca la reuniunea miniştrilor de externe ai UE să reexamineze problema. Acest lucru poate însemna că problema va fi împinsă înapoi la nivel de miniştri de externe şi departe de reuniunea şefilor de stat şi de guvern, unde se află, de altfel, pe agenda discuţiilor de vineri.
Pe de altă parte, Hollande a vorbit clar şi răspicat despre Siria. Este responsabilitatea Franţei să nu abandoneze rebelii, a spus el, Franţa fiind pregătită să meargă singură acolo, dacă nu va reuşi, alături de Marea Britanie, să-i convingă pe omologii europeni de acest lucru, a spus Hollande.
Concluzii: Să ne asigurăm că toată lumea își plătește taxele
În ceea ce priveşte situaţia economică şi austeritatea, Hollande a reiterat faptul că deficitul bugetar ar trebui tratat cu flexibilitate, în actuala situaţie economică şi a cerut implementarea pactului de creştere economică.
Proiectul de raport cu concluziile summitului amintea că statele UE trebui să urmărească “o consolidare fiscală diferenţiată, pentru creştere economică”, în care implementarea este cheia, iar progresele substanţiale sunt făcute pentru a se ajunge la bugete echlibrate structural, iar progresele trebuie să continue.
“Ar trebui să existe un amestec potrivit de măsuri privind cheltuielile şi veniturile, inclusiv măsurile pe termen scurt, pentru a susţine creşterea economică şi a sprijini crearea de locuri de muncă, în special pentru tineri şi pentru a susţine investiţiile ce pot stimula creşterea econmică”, se arată în document.
“În contextul actual al provocării privind consolidarea fiscală este important să ne asigurăm că toată lumea îşi plăteşte taxele, iar eforturile necesare se fac pentru a îmbunătăţi eficienţa colectării taxelor şi combaterea evaziunii fiscale, inclusiv prin acorduri de taxare cu terţe ţări şi progrese în combaterea fraudei cu TVA”.
Raportul pune accent pe: locurile de muncă, cea mai importantă provocare socială la acest moment; piaţa unică – în continuare un aspect cheie pentru creşterea economică şi locuri de muncă; sunt necesare acţiuni pentru reducerea poverii regulamentelor la nivel naţional şi european.