miercuri

30 noiembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

25 noiembrie, 2016

porosenko-tusk
Președintele ucrainean Petro Porosenko și președintele Consiliului European, Donald Tusk

decizie finală privind eventuala liberalizare a vizelor pentru ucrainieni va fi luată până la sfârșitul anului, a declarat președintele Comisiei Europene după al 18-lea summit UE – Ucraina, desfășurat joi la Bruxelles.

Speranțele Kievului nu sunt însă prea mari, deoarece blocul comunitar se confruntă cu un val de euroscepticism și extremism stimulat de Brexit și de alegerea lui Donald Trump la Casa Albă.

În plus, există și problema Olanda, unde populația a votat în aprilie împotriva ratificării acordului ce stabilește legături mai strânse între Ucraina și UE,.


Acordul, care are ca scop să facă loc treptat liberului schimb între Ucraina și UE, este pus acum în aplicare provizoriu după ce celelalte 27 de state membre ale UE l-au ratificat, în pofida respingerii lui la referendumul olandez.

Situația este delicată, scrie Reuters, întrucât parlamentul de la Kiev a votat săptămâna trecută o rezoluție prin care cere Uniunii să acorde Ucrainei acces fără vize în spațiul Schengen, până la sfârșitul anului.

Lucru aproape imposibil – Germania și Franța, împreună cu alte state membre, se opun oricărui nou sistem de vize înainte de instituirea mecanismului de urgență, care să permită suspendarea unui acord dacă situația o va cere, de exemplu în situații precum cea din 2015, când peste un milion de refugiați au sosit din Orientul Mijlociu și nordul Africii.

Pe de altă parte, cu toate că Ucraina este măcinată de corupție și se reformează prea lent, Uniunea Europeană nu-și dorește îndepărtarea acestei țări, cu atât mai mult cu cât în zonă au fost aleși în ultima lună doi președinți proruși – în Republica Moldova și în Bulgaria.


Rămâne de văzut dacă se va ajunge la un compromis, scrie presa străină.

Un eventual acord le-ar permite ucrainenilor să intre în Schengen fără vize, pentru 90 de zile.

Sancțiunile împotriva Rusiei vor fi extinse cu încă șase luni

Liderii UE au promis în schimb sprijinirea în continuare a eforturile de reformare a țării și, de asemenea, pentru rezolvarea problemelor din estul Europei.

Președintele Consiliul European, Donald Tusk, a anunțat că sancțiunile UE împortiva Moscovei vor fi extinse, cel mai probabil pentru încă șase luni, potrivit Reuters, înainte de summitul Consiliul din 15 – 16 decembrie.

Pachet de peste 300 de milioane de euro pentru programe de combatere a corupției și reformare a administrației publice

 

La cel de-al 18-lea summit UE – Ucraina a fost semnat un pachet de peste 300 de milioane de euro pentru mai multe programe destinate combaterii corupției, reformei administrative și consolidării statului de drept.

Combaterea corupției (15 milioane euro)

  • Prin noul program se intenționează întărirea capacității de investigare și sancționare ale noilor instituții anticorupție.
  • Programul va fi implementat de agenția daneză DANIDA
  • tot din aceste fonduri va fi finanțat și un grup de consilieri externi care să ajute Rada (parlamentul ucrainean) să revizuiască legislația referitoare la combaterea corupției
  • vor fi ajutate administrațiile locale care sunt pregătite să coopereze cu societatea civilă și media pentru a introduce măsuri anticorupție la nivel de regiuni și municipalități

Reforma administrației publice (104 milioane euro)

UE a acceptat să susțină strategia guvernului ucrainean de a dezvolta progresiv independența și profesionalizarea corpul funcționarilor publici.

În următorii patru ani, UE va furniza parte din fondurile necesare pentru modernizarea serviciilor publice și pentru recrutarea unei noi generații de funcționari publici.

Ucraina dorește să aplice un proiect – pilot pentru modernizarea unor ministere precum cel al industriei, agriculturii și infrastructurii, proiect ce va fi sprijinit de UE.

Statul de Drept (52,5 milioane euro)

Programul va susține reformarea sistemului judiciar și a poliției și reforma din sectorul securității civile.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Portul Constanța are a doua cea mai mare creștere a cantității de mărfuri transferate în 2021, plus 26% față de anul pandemiei 2020, după cea a portului belgian

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: