joi

21 septembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

27 aprilie, 2018

Liderul nord-coreean, Kim Jong Un, şi preşedintele sud-coreean, Moon Jae-in, au încheiat vineri prima rundă de convorbiri la Panmunjon, în zona demilitarizată de la frontiera dintre cele două Corei. Kim a revenit pe teritoriul Coreei de Nord într-o limuzină neagră, înconjurată de bodyguarzi.

Discuţiile au durat aproape două ore, după ceremoniile iniţiale şi declaraţiile optimiste făcute în faţa presei de cei doi oficiali.


Yoon Yougn-chan, purtătorul de cuvânt al președintelui sud-coreean, a făcut pentru presă un scurt sumar al celor fix 100 de minute de discuții, afirmând că s-a discutat ”sincer și deschis” despre denuclearizarea Peninsulei Coreea, despre instaurarea permanentă a păcii și despre moduri de îmbunătățire a relațiilor bilaterale.

Programul primului summit inter-coreean după mai bine de un deceniu continuă cu prânzul, pe care Kim şi Moon nu îl iau împreună. Ei se vor întâlni din nou după-masă (ora locală) şi vor relua dialogul după ce vor planta un copac la frontieră.

Tot la frontieră a fost organizat momentul primei întâlniri a lui Kim Jong-un cu Moon Jae-in. Ei și-au strâns mânile preţ de 24 de secunde, timp în care fiecare a stat de partea sa a graniţei.

Primul care a trecut hotarul a fost liderul de la Phenian. Apoi, ţinându-se de mână, cei doi au trecut împreună în Nord, pentru câţiva paşi, şi s-au întors în Sud.


Kim Jong-un a fost întâmpinat în Coreea de Sud cu flori, covor roşu şi o gardă de onoare formată din soldaţi în uniformele istorice ale Imperiului Coreean, care a existat până la începutul secolului al 20-lea.

După încheierea ceremoniei oficiale, Kim Jong-un şi Moon Jae-in au mers în Casa Păcii, clădirea din partea de sud a zonei demilitarizate, folosită pentru întâlniri diplomatice civile. Din delegaţia nord-coreeană face parte şi sora lui Kim Jong-un, şefa propagandei de la Phenian, care a fost şi la Olimpiada de Iarnă, din februarie.

În urmă cu un an, peninsula coreeană părea că se îndreaptă către război deschis, din cauza testele balistice şi nucleare făcute de nord-coreeni şi ameninţărilor cu distrugerea completă venite de la Washington. Acum, lumea speră în încheierea unui acord de pace.

După ceremoniile iniţiale, cei doi lideri coreeni s-au aşezat faţă în faţă la masa ovală din Casa Păcii şi au rostit primele alocuţiuni. Moon  Jae-in, președintele sud-coreean, şi-a exprimat speranţa că „în peninsula coreeană s-ar putea să fi venit primăvara” şi a apreciat gestul curajos al lui Kim de a trece pentru prima dată frontiera cu Coreea de Sud ca pe un „simbol al păcii”.

La rândul său, Kim Jong-un a vorbit despre „recuperarea timpului pierdut”.

Ambii lideri s-au arătat încrezători în posibilitatea ca primul dialog intercoreean la cel mai înalt nivel din ultimul deceniu să producă rezultate pozitive, în urma unor „decizii curajoase”, după cum s-a exprimat preşedintele Moon.

Este cea de-a treia întâlnire a unor lideri ai celor două Corei.

Celelalte două s-au întâmplat în 2000 şi 2007, când Nordul era condus de Kim Jong-il, tatăl actualului dictator. Dar, foarte important, e prima dată când liderul din Nord trece în teritoriul Sudului.

Pentru Kim Jong-un e doar a doua oară când se vede cu un lider străin, după recenta şi secretoasa vizită pe care i-a făcut-o lui Xi Jinping al Chinei.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: