sâmbătă

20 aprilie, 2024

11 martie, 2021

Portugalia va organiza un summit la nivel înalt la Lisabona, la data de 21 iunie, discuțiile urmînd să se axeze exclusiv pe planurile de redresare a celor 27 de state membre UE, planuri care ar trebui să promoveze „politici fiscale inteligente” ca răspuns la criza economică declanșată de pandemie.

Prezentă miercuri în plenul Parlamentului European, Ana Paula Zacarias (foto), ministrul portughez al Afacerilor Europene, a insistat asupra nevoii de a găsi echilibrul între investiții și reforme structurale, echilibru necesar susținerii relansării economice.

Vorbind în numele Președinției portugheze a Consiliului UE, Ana Paula Zacarias a anunțat organizarea unui ”summit al reclansării economice”, la Lisabona, pe data de 21 iunie, unde să se dezbată perspectivele economice și financiare ale UE.


Potrivit Euractiv, oficialul portughez a menționat că statele membre lucrează în prezent la planurile naționale de relansare și reziliență, care trebuie să respecte patru dimensiuni – sustenabilitate din punct de vedere ecologic, productivitate, echitate și stabilitate macroeconomică – pentru a primi acces la fondurile europene post-criză.

(Citiți și: ””T Zero” – avem doar 3 ani la dispoziție să ne înscriem ca jucători în economia viitorului post-Covid / Cover, sumar, titluri – au apărut CRONICILE 91”)

”Președinția portugheză este pe deplin angajată în acest proces. Sperăm să ajungem la sfârșitul mandatului nostru de șase luni cu toate planurile naționale aprobate în mod corespunzător, precum și cu decizia de resurse proprii ratificată de toate statele membre”, a spus Ana Paula Zacarias.

Oficialul portughez a adăugat că măsurile necesare pentru a sprijini oamenii și economiile ar trebui menținute atât timp cât este necesar, promovând coeziunea și convergența în cadrul UE27.

La începutul lunii martie, Comisia Europeană și-a exprimat sprijinul pentru prelungirea suspendării normelor UE privind disciplina bugetară, o decizie definitivă urmând să fie anunțată în luna mai.


Poziția Comisiei este în concordanță cu dorințele multor state membre, inclusiv Portugalia, care a insistat ca aplicarea flexibilă a regulilor Pactului de stabilitate și creștere să fie menținută anul viitor.

În interiorul Comisiei sunt însă și voci critice – vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, care supraveghează Semestrul european de coordonare a politicii economice, a subliniat recent că acum sunt necesare, mai mult ca niciodată, reguli fiscale funcționale.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: