duminică

7 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

25 iulie, 2017

Premierul suedez Stefan Lofven a anunțat luni declanșarea unei anchete privind o scurgere de date care „a expus Suedia și cetățenii suedezi la riscuri”, precum și intenția de înăspri legislația privind outsourcingul, pentru a preveni incidente de acest fel, scrie Bloomberg.

Investigația are ca obiect un contract din 2015, încheiat rapid și fără respectarea legislației, contract prin care agenția națională de transport a externalizat servicii informatice către  IBM Suedia.

Cea din urmă a subcontractat aceste servicii către firme din Cehia și România, ai căror IT-iști nu aveau certificate privind informațiile clasificate, ceea ce a creat o breșă de securitate ce ar putea să fi dus inclusiv la dezvăluirea identității unor agenți secreți.


Potrivit comandantului suprem al Forțelor Armate suedeze, Micael Byden, este posibil să fi fost compromisă și securitatea unor informații despre personalul și vehiculele militare, precump și despre planurile de apărare și de urgență.

Premierul a aflat despre această vulnerabilitate abia în ianuarie acest an, deși cel puțin trei miniștri cunoșteau de peste un an de zile: ministrul apărării, Peter Hultqvist, și ministrul de interne, Anders Ygeman, știau încă din 2016, iar ministrul justiției, Morgan Johansson, chiar din 2015.

Fosta directoare a agenției de transport, Maria Agren a demisionat în ianuarie, fără a explica motivele. Ea a recunoscut că aagenția a încălcat reguli privind procesarea datelor și plătit o amendă de 70.000 de coroane (aproximativ 7.300 de euro) pentru neglijență în gestionarea informațiilor secrete.

Câteva partide parlamentare au anunțat că iau în considerare o moțiune împotriva celor trei miniștri care cunoșteau incidentul dar nu l-au înștiințat și pe premier.


 

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Multe din țările Uniunii Europene s-au angajat într-o goană nebună pentru achiziția de gaze naturale lichefiate (LNG), ca substitut al gazelor rusești, pregătindu-se pentru întreruperea livrărilor de către

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: