marți

23 aprilie, 2024

27 martie, 2021

FOTO: captură video Consiliul European

Statele Unite și Uniunea Europeană au responsabilitatea apărării valorilor democrației pentru generațiile viitoare –  a spus Charles Michel, președintele Consiliului European, după prima reuniune în ultimii 11 ani (de astă dată online) a șefilor de stat și de guvern ai UE, la care a participat și un președinte SUA.

„Suntem martorii presiunii asupra valorilor democrației și ale statului de drept, sunt amenințări interne și externe… și, mai mult decât oricând, SUA și UE au o responsabilitate pentru generațiile viitoare”, a declarat Charles Michel, citat de Reuters.

„Suntem împreună în treaba asta”, ar spus Joe Biden, potrivit unui diplomat european, citat de Politico.

Puțină recuzită: pentru o zi, membru onorific al UE


Joe Biden a fost cel de-al 28-lea șef de stat participant la un summit al Consiliului European, repetând, joi, experiența lui Barack Obama din urmă cu 11 ani.

Evenimentul nu a avut loc mult timp după ce predecesorul lui Joe Biden, Donald Trump, spunea că UE a fost creată pentru a profita de SUA și, din cauza politicii sale agresive, nu a fost niciodată invitat de liderii europeni la vreuna dintre întrunirile lor.

(Citiți și: „”Cu un asemenea prieten, cine mai are nevoie de dușmani?”: Ziua în care UE va încerca să țină piept lui Donald Trump”)

Pentru Joe Biden, însă, a fost scos de la conservare covorul roșu virtual.

„Președintele SUA a folosit ocazia ca să-și exprime viziunea despre viitoarea cooperare dintre UE și SUA, și a fost de asemenea oportunitatea ca noi, Uniunea Europeană, să ne exprimăm angajamentul foarte ferm pentru această fundamentală alianță transatlantică”, a spus Charles Michel.


Casa Albă nu a emis nici un comentariu, dar sursele Politico spun că Joe Biden a fost foarte colocvial, a ținut să se știe că o respectă pe „Angela… noi suntem veteranii aici”, iar cancelarul Germaniei a spus că relațiile acesteia  mai strânse cu SUA nu vor crea dificultăți  intereselor germane în China.

Pe de altă parte, Angela Merkel a strecurat conceptul de „suveranitate” în discursul său,  spunând că „nu este vorba doar de interesele economice, ci și despre atingerea ceea ce noi europenii numim suveranitate”, spune ea. “Asta înseamnă că avem o fundație comună de valori cu SUA, desigur, care este total necontestată și clară, însă, pe de altă parte, avem și propriile interese”, a declarat liderul german.

„Sunt un număr mare de lucruri în comun pe care vrem să le cultivăm și pe care să le cultivăm mai mult din nou”, a afirmat aceasta. “Fie că este vorba de cooperarea în privința climei, fie că este vorba de înlăturarea disputelor comerciale…fie că este vorba de relațiile cu China, Rusia sau cu Turcia”, a spus Amgela Merkel.

 

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: