duminică

28 aprilie, 2024

9 septembrie, 2015

social-media-democracy1Uniunea Europeană şi Statele Unite au încheiat acordul cu privire la protecţia datelor personale, date transmise în cadrul anchetelor vizând fapte penale sau de terorism, a anunţat Comisarul european însărcinat cu Justiţia, anunţă miercuri Reuters

Acest „acord global”, parafat după patru ani de negocieri, vizează să protejeze atât datele personale schimbate de către serviciile de poliţie şi autorităţile judiciare europene şi americane, cât şi pe cele schimbate între companii şi serviciile de securitate.

„Acest lucru le va oferi cetăţenilor europeni garanţia unui drept la protecţia datelor lor în faţa justiţiei americane”, a anunţat comisarul Vera Jourova, precizând că acordul reprezintă o etapă esenţială în consolidarea dreptului la viaţă privată.


Tot miercuri, la Bucureşti, Guvernul a aprobat prin Memorandum semnarea Acordului între Guvernul României și Guvernul Statelor Unite ale Americii privind intensificarea cooperării în prevenirea și combaterea infracțiunilor grave. Documentul va fi parafat, din partea Guvernului României, de către viceprim-ministrul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea.

Prin încheierea acestui Acord, anunţă un comunicat guvernamental, România îndeplinește încă un criteriu tehnic avut în vedere de exigențele Programului Visa Waiver, în procesul de liberalizare a vizelor pentru cetățenii români care călătoresc în SUA.

Acordul între Guvernul României și Guvernul SUA va reglementa, pe baze juridice, cooperarea și prevenirea, descoperirea și investigarea infracțiunilor grave, a infracțiunilor de terorism și asigurarea schimbului de informații între autoritățile cu atribuții în acest domeniu din cele două țări. Potrivit documentelui, cele două părți vor asigura disponibilitatea datelor de referință pentru sistemele naționale automatizate de identificare a amprentelor, create în vederea prevenirii și cercetării infracțiunilor. Fiecare parte va autoriza punctele naționale de contact ale celeilalte părți să aibă acces la datele de referință în fișierele lor de date ADN, în vederea cercetării infracțiunilor grave.


Articole recomandate:

Etichete: , , , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: