Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a acuzat aliaţii, în discursul de vineri noapte transmis pe rețelele sociale, de pasivitate în faţa mobilizării soldaţilor nord-coreeni în Rusia și a cerut încă o dată să poată folosi arme cu rază lungă de acţiune pentru a efectua lovituri „preventive” împotriva trupelor trimise de Kim Jong Un lui Putin.
A fost pentru prima oară când președintele ucrainean nu a apărut în clipul său zilnic, preferând să folosească imagini de pe front pentru a-și ilustra discursul. În videoclipul de trei minute, au fost intercalate imagini cu soldați nord-coreeni și cu lansări de rachete, ale sediului Națiunilor Unite printre filmări din timpul războiului.
„Toți cei care doresc cu adevărat ca războiul Rusiei împotriva Ucrainei să nu se extindă… nu trebuie doar să privească. Ei trebuie să acționeze. Cuvintele despre inadmisibilitatea escaladării și extinderii războiului trebuie să fie însoțite de fapte”, a spus el.
„Acum știm fiecare loc unde Rusia îi adună pe aceşti soldaţi nord-coreeni pe teritoriul său – toate taberele lor. Am putea lovi preventiv, dacă am avea capacitatea de a lovi suficient de departe. Şi asta depinde de partenerii noştri. Dar, în loc de rachetele cu rază lungă de acţiune de care avem nevoie, America se uită, Marea Britanie se uită, Germania se uită. Toată lumea aşteaptă ca armata nord-coreeană să înceapă să lovească în ucraineni”, a declarat Zelenski în discursul său, potrivit AFP, preluată de Agerpres.
10.000 de nord-coreeni sunt în Rusia
Preşedintele ucrainean a avertizat că participarea Coreea de Nord la acest război din Europa este o ameninţare la adresa întregii lumi, care trebuie să fie oprită şi în acest context a criticat inclusiv China, care nu încearcă să-i oprească pe nord-coreeni, deşi se declară de partea păcii. „Cunoaştem toată logistica dintre Rusia şi Coreea de Nord care sprijină agresiunea rusă, iar această logistică trebuie blocată. Acest lucru depinde, în special, de statele puternice din Asia. Depinde de China, care vorbeşte atât de mult despre încheierea războiului. Dar este pasivă. Şi în timp ce cuvintele sunt rostite, militarii din Coreea de Nord merg pe front”, a subliniat Zelenski.
Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat joi că 10.000 de soldați nord-coreeni sunt în Rusia, din care circa 8.000 în regiunea Kursk din sud, unde forțele ucrainene au lansat o incursiune în luna august.
Ministrul nord-coreean de externe Choe Son Hui i-a spus vineri omologul său rus Serghei Lavrov că țara sa va sprijini Rusia până când aceasta va obține victoria în războiul din Ucraina.
Zelenski acuză Polonia de lașitate
De asemenea, cu o zi înainte, Volodimir Zelenski a acuzat Polonia că invocă diverse motive pentru a nu ajuta Ucraina în probleme vitale, inclusiv refuzul de a doborî rachetele rusești care se apropie de granițele sale, sau de a transfera avioanele MiG-29 către Kiev. Folosind cuvinte dure, care sugerează lașitatea din partea Poloniei, este probabil ca tensiunile dintre cele două țări să crească.
Liderul ucrainean a folosit cuvinte precum „speriat” în discursul în care s-a referit la Polonia și alte țări NATO din timpul unei întâlniri cu șefii comunităților locale și ai oblastelor din Zakarpattia. În plus, el a scos în evidență Polonia, spunând că „nici măcar nu au îndrăznit” să doboare rachete rusești.
„Țările NATO se tem să ia decizii pe cont propriu. Avem relații bune cu Polonia – cetățenii polonezi ne susțin. Cu toate acestea, le-am cerut constant să doboare rachetele care se îndreptau spre Polonia. Avem depozite de gaze în apropiere de Stryi, de care depinde viața noastră, mai ales iarna. Am cerut protecția acestor depozite pentru că nu avem suficiente sisteme de apărare aeriană”, a spus Volodimir Zelenski.
Potrivit lui Zelenski, autoritățile de la Varșovia și-au exprimat disponibilitatea de a dona avioanele de luptă MIG, cu condiția ca să primească sprijin din partea NATO.
„Am convenit cu secretarul general al NATO [Jens] Stoltenberg că Polonia va beneficia o misiune de poliție aeriană, adică avioane NATO. Ne-am dorit foarte mult să primim acele MiG-uri din Polonia, dar nu ne-au putut să ni le dea pentru că nu aveau destule. Deci, am convenit cu NATO că vor beneficia de o misiune de poliție aeriană. Polonia ne-a dat avioane după aceea? Nu. Au găsit un alt motiv”, a continuat el.
Recent, relațiile dintre Kiev și Varșovia nu sunt tocmai cele mai bune. Chiar și un politician extrem de pro-ucrainean precum președintele Andrzej Duda a recunoscut acest lucru.
(Citiți și: ”Mark Rutte confirmă prezența trupelor nord-coreene pe frontul ucrainean – Apel al NATO către Rusia și Coreea de Nord”)
***