joi

9 mai, 2024

15 aprilie, 2011

SUA se întoarce în fruntea eforturilor internaţionale din Libia. Preşedintele american Barack Obama, împreună cu premierul britanic David Cameron şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy, au scris un articol, publicat concomitent în trei ziare din cele trei ţări, în care anunţă că acţiunile din Libia vor continua, până la alungarea de la putere a lui Muammar Gaddafi. Obama schimbă strategia precaută adoptată de Statele Unite la începutul conflictului, când a cedat controlul către NATO şi şi-a retras avioanele din prima linie, şi promite că ţara sa va participa la o intervenţie mai dură în Libia, împreună cu statele europene. După trei zile de discuţii în Qatar, noul punct de vedere, exprimat de cei trei lideri, ar putea face zadarnice eforturile comunităţii internaţionale. “Lumea întreagă ar comite un act de trădare imorală dacă liderul libian ar rămâne în funcţie, lăsându-i pe rebelii care au luptat până acum contra regimului de la Tripoli la mila guvernului lui Gaddfi. Dacă e lăsat în pace, Libia riscă să devină un stat falimentar”, spun cei trei lideri. (Guardian)

Azi e aşteptat verdictul ONU în cazul generalilor croaţi. Judecătorii Tribunalului ONU pentru fosta Iugoslavie, de la Haga, va anunţa azi sentinţa în procesul celor trei generali croaţi acuzaţi de crime de război contra sârbilor, la sfârşitul războiul din 1995. Ante Gotovina, Ivan Cermak şi Mladen Markaci au fost judecaţi pentru nouă capete de acuzare, inclusiv crimă, persecutare şi distrugerea proprietăţii. Bărbaţii, care neagă acuzaţiile, sunt judecaţi din 2008. Cazul a fost urmărit îndeaproape de croaţi, mulţi dintre aceştia considerându-i pe cei trei generali eroi naţionali. Joi au fost amplasate în Croaţia mai multe ecrane imense, în diverse locuri publice, pentru a fi transmisă în direct decizia tribunalului, mai multe persoane participând, aseară, la Zagreb, la o ceremonie de rugăciune pentru generali. Premierul croat Jadranka Kosor a făcut un apel la calm şi speră că tribunalul ONU de la Haga “va recunoaşte justeţea” războiului pentru independenţa Croaţiei. Crimele de război ar fi fost comise în timpul procesului de purificare etnică din războaiele fostei Iugoslavii, când 200.000 de sârbi au fost alungaţi din Croaţia, în 1995, şi 150 ucişi. (BBC News)

Imigraţia, subiect la ordinea zilei în Marea Britanie. Proporţia populaţiei care trăieşte în Marea Britanie, dar s-a născut în afara graniţelor ţării, aproape s-a dublat în ultimele două decenii, ajungând la 11%, potrivit datelor oficiale. Asta înseamnă că unul din opt cetăţeni, adică aproape 7 milioane de persoane, sunt imigranţi. Valul de imigraţie a avut loc în timpul guvernării laburiste (de 13 ani) care a adoptat o politică a uşilor deschise faţă de imigranţi, 3 milioane de străini sosind atunci în Marea Britanie. Premierul David Cameron a lansat din nou dezbatarea pe marginea acestui subiect, spunând că imigraţia necontrolată a subminat multe comunităţi britanice şi a dus la disconfort şi dezbinare a comunităţilor vecine. El a precizat că vrea să reducă numărul noilor imigranţi care sosesc în ţară, de la 200.000 de persoane pe an, la câteva zeci de mii, înainte de alegerile viitoare. (Telegraph)


Creştere accelerată a inflaţiei în China, în ciuda eforturilor guvernului. Inflaţiadin luna martie a crescut cu cea mai mare rată din 2008 încoace, deşi guvernul ia măsuri pentru a opri creşterea preţurilor. Preţurile de consum s-au mărit în martie cu 5,4%, comparativ cu anul trecut, a anunţat Biroul Naţional de Statistică; în februarie cifra a fost de 4,9%. Economia chineză a crescut cu 9,7% între ianuarie şi martie 20011, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. A fost o creştere mai rapidă decât era de aşteptat, dar mai lentă decât cea de 9,8% din ultimul trimestru al anului 2010. “Cifrele sunt mai mari decât se aştepta piaţa, în special indexul preţurilor de consum, ceea ce arată că presiunea inflaţională este cu adevărat mare”, a spus Nie Wen de la Trusutul Hwabao din Shanghai. “Aşa că măsurile luate de guvern în această direcţie cred că vor continua”, a adăugat el. (BBC News)

Barosso avertizează asupra problemei imigranţilor tunisieni. Şeful Comisiei Europene a declarat că este în interesul Tunisiei să colaboreze cu UE pentru a-şi repatria imigranţii ilegali sosiţi în Italia şi Malta, pentru a preveni devierea dezbaterilor pe această temă de către forţele extremiste şi populiste. “Europa trebuie să facă mai mult pentru a păstra zona Schengen. În trecut, era aproape un sacrificiu să treci graniţele, acum este o plăcere. Dar trebuie să implementăm regulile spaţiului Schengen într-o manieră strictă”, credere Barosso. Într-o conferinţă de presă comună cu primul ministru francez Francois Fillon, Barosso a precizat că a a lansat un apel către “prietenii tunisieni” să ajute la rezolvarea acestor probleme. “Nu cred că este în interesul ţărilor din lumea a treia să existe o dezbatere în Europa pe astfel de probleme sensibile,pentru că anumite forţe populiste şi extremiste ar putea profita de problemele ivite”, a mai spus Barosso. Comisarul european a promis Tunisiei ajutor financiar mai consistent din partea UE dacă autorităţile  sunt de acord să oprească imigraţia ilegală. Circa 23.000 de tunisieni au plecat către Europa de la începutul anului până acum, de când dictatorul Ben Ali a fost alungat de la putere. În 5 aprilie, guvernul tunisian a încheiat un acord cu Italia pentru ca 60 de oameni pe zi să poată fi repatriaţi în Tunisia. (EUObserver)

Hillary Clinton prevede o primăvară sângeroasă în Afganistan. Secretarul de stat american a avertizat aliaţii din NATO să nu abandoneze Afganistanul, pentru că urmează o primăvară violentă în această ţară, având în vedere încercările talibanilor de a recâştiga terenul pierdut în faţa forţelor NATO în ultimul an. “Trebuie să fim atenţi, pentru că există posibilitatea ca talibanii să producă cele mai distructive şi senzaţionale atacuri pe care le-am văzut vreodată”, a spus Clinton la summitul NATO de la Berlin. Oficiali militari americani au prezis de multe ori că nivelul violenţelor din acest an îl va depăşi pe cel de anul trecut. În parte, pentru că există un număr record de militari NATO în Afaganistan, care încearcă să pătrundă pe fostele teritorii talibane. Joi au avut loc cel puţin trei atacuri separate ale insurgenţilor, inclusiv un atac sincigaş cu bombă în provincia estică Paktika, bombă ce a explodat la locul de antrenament al poliţiştilor afgani, programul de antrenare a miliţiilor locale desfăşurându-se în multe sate din zonă. (Washington Post)

 


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: