joi

13 iunie, 2024

5 ianuarie, 2012

Președintele SUA, Barak Obama, s-a angajat ca America să-și continue investiția în NATO, a declarat, joi, secretarul general al Organizațiie Tratatului Atlanticului de Nord, Anders Fogh Rasmussen.

Rasmussen a salutat noua strategie de apărare prezentată de Obama, la Washington, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Într-o lume imprevizibilă, este decisivă afirmaţia Statelor Unite ale Americii că parteneriatul transatlantic rămâne un lucru indispensabil pentru securitatea tuturor aliaţilor. Aşa cum a spus şi preşedintele Obama, Statele Unite ale Americii vor continua să investească în NATO, deoarece alianţa a demonstrat de nenumărate ori, cel mai recent în Libia, că rămâne un diminuator de putere”, a subliniat Anders Fogh Rasmussen, potrivit AFP, citată de Agerpres.


Preşedintele Barack Obama a prezentat joi noua strategie militară a SUA, care vizează în egală măsură o reducere a forţelor armate, în contextul măsurilor de austeritate, menţinerea superiorităţii militare a Americii în lume, în special ”orientarea spre regiunea Asia-Pacific”.

Strategia mai subliniază ‘interesele persistente’ ale SUA în Europa şi importanţa NATO, dar notează că prezenţa militară americană pe teritoriul european trebuie să ‘evolueze’ odată cu vremurile.

Barack Obama anunţase vara trecută o revizuire a strategiei miliare a SUA, cerându-i Pentagonului să pregătească tăieri masive ale bugetului militar.

În august, preşedintele şi Congresul american au convenit asupra unei reduceri a cheltuielilor pentru securitate naţională cu peste 450 de miliarde de dolari în următorii 10 ani.


Astfel, de la 565.000 de oameni, armata terestră urmează să treacă la 520.000 de militari activi după 2014, dar ar putea scădea chiar sub 500.000, potrivit unor observatori citaţi de AFP.

Puşcaşii marini, în prezent în număr de 202.000, vor fi cu 15-20.000 mai puţini.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: