SUA - rata de ocupare a scăzut în mai la 52,8%, cea mai mică de după Al Doilea Război Mondial - CursDeGuvernare.ro
duminică

24 octombrie, 2021

SUA – rata de ocupare a scăzut în mai la 52,8%, cea mai mică de după Al Doilea Război Mondial

30 iunie, 2020

Aproape jumătate din populaţia Statelor Unite nu are un loc de muncă, rata de ocupare din luna mai fiind la cel mai nivel din cel puțin ultimele șapte decenii – de numai 52,8%, conform CNBC, care citează Bureau of Labor Statistics (Biroul de Statistică a Muncii).

Rata de ocupare a forţei de muncă reprezintă ponderea, în totalul populației active, a persoanelor care au desfășurat o activitate economică ce le-a adus venituri.


Oprirea activităților pentru împiedicarea răspândirii noului coronavirus a făcut ca ocuparea să cadă de la 61,2% în ianuarie, la 52,8%, în mai. Maximul ultimelor șapte decenii a fost de 64,7%, în 2000.

Forța de muncă reprezintă în SUA 60% din populația adultă.

Pentru comparație, rata de ocupare în UE ajunsese anul trecut la recordul istoric de 73,9% în rândul persoanelor între 20 și 64 de ani, iar perspectivele economice indicau atingerea, prin menținerea ritmului, a ambițioasei ținte de 75%, fixată pentru anul acesta în Strategia  Europa 2020.

De asemenea, rata șomajului în UE a fost în luna aprilie de 6,6%.


“Pentru a readuce rata de ocupare la vârful din 2000 trebuie să creăm 30 de milioane de joburi noi,” a declarat pentru CNBC Torsten Slok, economistul șef al Deutsche Bank.

În luna mai, șomajul a ajuns în SUA la 13,3%, dar metodologia de calcul nu include și șomerii care încasează beneficii de șomaj dar nu caută în mod activ un job (categoria descurajaților). Condiția căutării active a unui loc de muncă a fost eliminată pe perioada pandemiei, ceea ce face ca rata oficială a șomajului să fie mai mică.

Din această grupă fac parte milioane de americani, potrivit CNBC, iar includerea lor ar duce la un șomaj real de 15,2%.

Situația a dus în mai la o premieră în statistica SUA: numărul persoanelor care au beneficiat în mai de beneficiile de șomaj l-a depășit pe cel al șomerilor:

De asemenea, rata oficială a șomajului a fost diminuată și de înregistrarea eronată a salariaților aflați în șomaj tehnic la categoria angajaților în vacanță.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Conform CNBC, dacă sunt adăugați și aceștia, rata șomajului în luna mai a fost de 19,5%.

Rata şomajului va scădea în iunie la 12,4%, de la 13,3% în luna mai, potrivit Dow Jones.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr