joi

30 mai, 2024

14 mai, 2024

Președintele SUA, Joe Biden, a anunțat marți majorarea taxei vamale la 100%, de la 25%, pentru vehiculele electrice (EV) produse din China, ca parte a unui pachet de măsuri menit să protejeze producătorii americani de importurile de EV ieftine, scrie The Guardian.

După anunțarea deciziei care ar putea amplifica tensiunile comerciale dintre cele mai mari economii ale lumii, Casa Albă a declarat că impune restricții mai dure importurilor mai multor mărfuri chinezești, care însumează o valoare de 18 miliarde de dolari.

Măsură de protecție a industriei americane

Surse din cadrul industriei au declarat că decizia reprezintă o măsură preventivă menită să împiedice mărfurile „made in China”, ieftine, pentru că sunt subvenționate, să inunde piața americană și să înăbușe sectorul tehnologiilor „verzi”.


Pe lângă o creștere a tarifelor de la 25% la 100% pentru EV, taxele vor crește de la 7,5% la 25% pentru bateriile cu litiu, de la zero la 25% la mineralele critice, de la 25% la 50% la panourile fotovoltaice și de la 25%, până la 50% pentru importul de semiconductori.

Tarifele la oțel, aluminiu și echipamente individuale de protecție – care variază în prezent de la zero la 7,5% – vor crește la 25%.

Statele Unite au importat anul trecut din China produse în valoare de 427 miliarde de dolari și au avut exporturi ce s-au ridicat la 148 de miliarde de dolari către a doua cea mai mare economie a lumii, potrivit Biroului de Statistică de la Washington.

China dezvoltă supracapacități de producție pentru export

În ciuda riscurilor de represalii din partea Beijingului, Joe Biden a spus că taxele crescute au fost un răspuns proporțional la supracapacitatea de producție a Chinei în sectorul EV. Sursele au mai spus că China produce 30 de milioane de vehicule electrice pe an, din care pe piața internă se vând doar 22-23 milioane.


Tarifele impuse importurilor de EV de administrația Biden sunt în mare măsură simbolice, deoarece vehiculele electrice chinezești au fost practic blocate să mai intre în SUA de tarifele impuse de Donald Trump în timpul președinției sale. Cu toate acestea, grupurile de lobby au spus că există o amenințare viitoare, deoarece Beijingul încearcă să forțeze producția pentru export pentru a-și relansa economia națională.

Pericolul „made in China”

Alianța pentru Industria Americană a declarat la rândul ei că introducerea pe scară largă a mașinilor chinezești în Statele Unite ar reprezenta un „eveniment la nivel de extincție” pentru producătorii auto americani.

Producătorii chinezi de mașini electrice își direcționează majoritatea exporturilor către Asia de Sud-Est, Orientul Mijlociu și Europa. UE a declanșat propria investigație anul trecut, una care vizează modul în care subvențiile acordate de China producătorilor săi auto afectează concurența pe piața europeană.

Compania chineză BYD, care anul trecut a depășit Tesla si a devenit producătorul auto cu cele mai mari vânzări din lume, a declarat în mod repetat că nu intenționează să intre pe piața din Statele Unite, dar a anunțat planuri ambițioase pentru Europa.

Donald Trump promite tarife de 60% pentru toate importurile din China

În martie, Trump a spus că, dacă va fi ales președinte în acest an, va impune un tarif de 100% pentru „fiecare mașină care va ieși de pe benzile de montaj” de la fabricile de producție deținute de companii chineze. „Nu vor putea să vândă acele mașini”, a spus el. Trump a promis că va crește taxele pentru toate importurile din China cu 60%, o abordare despre care criticii spun că ar crește prețurile pentru consumatorii americani care se confruntă deja cu o inflație ridicată.

În aprilie, Joe Biden a spus că „nu caută un război comercial cu China”, dar că SUA trebuie să facă față „practicilor economice neloiale și supracapacității industriale” ale Chinei. „Doresc concurență, dar concurență corectă”, a spus el.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: