vineri

29 martie, 2024

19 februarie, 2020

Procurorul general, William Barr, și Donald Trump

Peste 2.000 de foști angajați ai Departamentului de Justiție american, inclusiv avocați de top ai guvernului, i-au solicitat procurorului general al SUA, William Barr, să demisioneze, după ultimele evoluții din scandalul ce-l are în centru pe Roger Stone, un apropiat al președintelui Donald Trump. Barr, acuză aceștia, a afectat reputația pe care departamentul o are din punct de vedere al integrității și al respectării statului de drept.

De asemenea, Asociația Judecătorilor Federali, cu peste 1.100 de membri, a convocat o ședință de urgență pentru a discuta îngrijorările crescânde referitoare la interferența președintelui Donald Trump și a unor oficiali din Departamentul de Justiție în cazuri sensibile din punct de vedere politic.

Cynthia Rufe, o judecătoare din Philadelphia care conduce Asociația, a declarat pentru USA Today că organizația nu poate aștepta până la conferința programată în această primăvară.


„Există o mulțime de probleme ce ne preocupă”, a spus Cynthia Rufe.

”Criză constituțională” – cei patru procurori din dosarul Roger Stone au demisionat, unul a ieșit din sistem

Criza constituțională a început săptămâna trecută, după ce Roger Stone, vechi prieten al lui Donald Trump, a fost găsit vinovat că a minţit Congresul, pentru obstrucţionarea justiţiei şi coruperea unui martor din ancheta privind intervenția Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016.

Procurorii din dosar au cerut instanței o pedeapsă de șapte – nouă ani de închisoare, însă procurorul general le-a impus reducerea pedepsei, după o serie de twitturi în care Donald Trump a condamnat public solicitarea inițială, spunând că este „nedreaptă”.

Deși a cerut reducerea pedepsei cerute de procurori, William Barr a declarat pentru postul ABC News: „Am o problemă cu unele dintre postările pe Twitter (n.r-ale preşedintelui Donald Trump). Este momentul să înceteze postările pe Twitter despre cazurile penale investigate de Departamentul Justiţiei. Îmi fac munca imposibilă”.


Demersul lui William Barr a declanşat o undă de şoc la Washington şi i-a determinat pe toţi cei patru procurori de caz să demisioneze „dezgustați”, scrie The Guardian, iar unul chiar a părăsit procuratura.

Sentința urmează să fie pronunțată joi, de un complet condus de jurdecătoarea Amy Berman Jackson. După acest întreg scandal, judecătoarea a convocat marți o conferinţă telefonică la care au participat avocaţii lui Roger Stone şi procurorii, pentru a discuta statutul cazului. La final, instanța a anunțat că pronunțarea nu se amână.

Cu câteva ore înainte de conferința telefonică, Donald Trump a cerut ca toate procesele generate de ancheta procurorului special Robert Mueller asupra amestecului Rusiei în alegerile din 2016 să fie anulate şi a sugerat că ar putea sesiza justiţia în legătură cu această chestiune, relatează Reuters.

„Tot ce are de-a face cu această investigaţie frauduloasă este puternic pătat şi, în opinia mea, ar trebuie anulat”, a scris Trump într-o serie de postări pe Twitter.

„Dacă nu eram preşedinte, aş da în judecată pe toată lumea de peste tot. Dar poate că încă o voi face”, a adăugat liderul de la Casa Albă.

Şase persoane din anturajul lui Donald Trump au fost inculpate sau condamnate, până acum, în urma anchetei privind Rusia.

În primăvara anului trecut, Robert Mueller a prezentat un raport care l-a exonerat pe Trump de suspiciunile de înţelegere secretă cu Moscova, însă nu și de suspiciunea că a obstrucţionat justiţia.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: