joi

22 februarie, 2024

5 decembrie, 2020

Camera inferioară a Congresului american a aprobat vineri un proiect de lege privind eliminarea canabisului de pe lista federală a drogurilor periculoase, un pas istoric către legalizarea marijuanei în Statele Unite, transmite Agerpres.

Textul a fost aprobat (228 voturi pentru, 164 contra) de Camera Reprezentanţilor, unde era apărat de democraţii majoritari. Dar are şanse foarte mari să fie blocat în Senat, controlat în prezent de republicani.

Legea ar dezincrimina la nivel federal deţinerea de canabis, considerat de agenţia de luptă antidrog (Drug Enforcement Administration, DEA) ca fiind echivalent cu LSD, cocaina sau heroina, chiar dacă utilizarea sa este legală în grade diferite în numeroase state americane.


De asemenea, ar anula condamnările federale pentru infracţiunile minore la legislaţia privind stupefiantele, care conduce, potrivit susţinătorilor proiectului de lege, la încarcerare în masă afectând în special minorităţile.

Potrivit organizaţiei pro-canabis NORML, este prima dată în ultimii 50 de ani când o cameră a Congresului a reexaminat clasificarea canabisului.

„Este un moment istoric”, a salutat înainte de vot reprezentanta democrată de Hawaii, Tulsi Gabbard. Este „un pas spre sfârşitul costisitorului şi distrugătorului război american împotriva drogurilor, care a făcut din americani obişnuiţi criminali, a distrus familii şi a ruinat atâtea vieţi”, a explicat ea.

Proiectul de lege ar introduce, de asemenea, o taxă de 5% asupra vânzării canabisului şi a derivaţilor acestuia, pentru a finanţa reintegrarea deţinuţilor condamnaţi şi ajutor pentru punctele legale de vânzare a canabisului, o industrie în plină expansiune în valoare de mai multe miliarde de dolari.


Potrivit unor sondaje recente, peste două treimi dintre americani sunt în favoarea legalizării canabisului.

În practică însă, canabisul nu ar fi legal în toată ţara, pentru că diferitele state vor deţine în continuare controlul propriei legislaţii antidrog.

Consumul de canabis din motive medicale este legal în 33 din cele 50 de state, precum şi în Washington, iar în 11 state şi în capitala federală pentru uz recreativ.

„Cele mai multe arestări legate de canabis sunt pentru simpla posesie şi sunt făcute potrivit legii statelor americane de către poliţia din aceste state”, a subliniat avocatul specializat Vince Sliwoski, de la cabinetul Harris-Bricken.

Opozanţii textului au insistat asupra pericolului dependenţei, în special în rândul tinerilor, şi au criticat prioritatea acordată acestui vot în detrimentul negocierilor privind un plan amplu de relansare a economiei, afectată de pandemia de coronavirus.

Votul a avut loc la două zile după o altă decizie istorică la ONU. Comisia Naţiunilor Unite privind stupefiantele a aprobat miercuri eliminarea canabisului de pe cele mai stricte liste de control, pe care figura de 59 de ani şi care a descurajat utilizarea acestuia în scopuri medicale.

Articole recomandate:

Etichete: , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: