SUA nu au importat deloc petrol din Arabia Saudită, săptămâna trecută, pentru prima dată în ultimii 35 de ani.
SUA sunt o țară mare producătoare de petrol, iar Regatul saudit amenințase, cu câteva luni în urmă, că va produce prăbușirea prețului și va inunda cu exporturi o piață decimată de pandemie, potrivit Bloomberg.
Cererea de petrol și de carburanți din SUA a scăzut dramatic pe măsură ce pandemia de coronavirus a dus la un număr record de infecţii şi multe state au introdus noi restricţii.
Consumul de benzină din SUA a coborât la cel mai scăzut nivel din ultimii ani în perioada Zilei Recunoștinței, o perioadă în care cererea crește de obicei.
Scăderea cererii este atât de acută încât unele rafinării din SUA au fost oprite.
„Producţia este încă sub nivelul la care era înaintea crizei din cauza cererii interne reduse. Aşa că de ce ar trimite mai mult petrol aici când Asia este regiunea unde revenirea este evidentă”, spune Sandy Fielden, director la firma de cercetare Morningstar Inc.
Jocurile mondiale ale petrolului
Totuși, Arabia Saudită se străduie să nu-și piardă cota de piață în SUA, cu atât mai mult cu cât viitoarea Administrație Joe Biden de la Casa Albă ar putea revizui poziția SUA față de acordul nuclear multipartit cu Iranul, respectiv ar putea deschide calea exporturilor iraniene, mai notează Bloomberg.
Iar reducerea livrărilor spre SUA este cel mai rapid mod pentru Arabia Saudită de a semnala pieţei petroliere mondiale că îşi reduce oferta.
Până acum, deciziile de a reduce producţia, ale Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol şi ale altor mari producători de petrol asociați, au ajutat doar la susţinerea preţului petrolului peste un nivel la care să nu se pună problema opririi costisitoare a unor puțuri.
Consumul nu şi-a revenit însă la nivelul de dinaintea pandemiei.
Guvernul american este singurul care publică săptămânal date despre stocurile și importurile de petrol, statistici cu o influență enormă asupra traderilor de petrol.
Cu două săptămâni în urmă, exporturile saudite au adus doar 73.000 de barili pe zi clienților americani (într-o tonă încap circa 7 barili).
Prețul petrolului este pe o tendință d creștere de la sfârșitul lunii noiembrie, la bursa de mărfuri din New York (NYMEX) până la 50,69 dolari pe baril, joi, după ce toată vara și în restul toamnei a oscilat pe iun p,latou între 36 și 43 de dolari pe baril.