joi

21 septembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

3 martie, 2021

Președintele Statelor Unite a anunțat, marți, că va retrage nominalizarea Neerei Tanden (foto) pentru funcția de director al Biroului de Management și Buget de la Casa Albă, în condițiile în care a existat o opoziție consistentă în Senat pentru confirmarea acesteia, inclusiv din partea unor senatori apropiați democraților, precum Bernie Sanders, senatorul independent de Vermont. Este prima respingere a unei nominalizări făcute de Joe Biden.

„Am acceptat cererea Neerei Tanden de a-şi retrage” candidatura, a spus Joe Biden în cadrul unui comunicat, citat de Agerpres. 

Mai mulţi senatori republicani, dar şi un democrat s-au declarat deschis împotriva propunerii pentru șefia Biroului de Management şi Buget de la Casa Albă (OMB), un serviciu foarte influent, însărcinat cu dezvoltarea bugetului dorit de preşedinte.


Retragerea vine și în contextul în care administrația americană dispune doar de o majoritate tehnică în Senatul Statelor Unite – camera este împărțită 50-50 între democrați și republicani, cu votul hotărâtor al vicepreședintei Kamala Harris, care este și șefa Senatului.

Nominalizările preşedintelui au nevoie de 51 de voturi pentru a fi aprobate de Senat. Prin urmare, orice defecţiune în tabăra democraţilor trebuie compensată printr-un vot republican.

De la anunţul numirii sale, Neera Tanden a fost ţinta unui foc încrucişat de critici: republicanii s-au declarat revoltaţi de vechi comentarii ale ei ce vizau mai ales senatori, în timp ce progresiştii apropiaţi de Bernie Sanders o consideră prea centristă.

În cele din urmă, un senator democrat conservator (din facțiunea așa-zișilor Blue Dogs), Joe Manchin, a a anunțat, la sfârşitul lunii februarie, că nu va vota pentru ea. Senatorul din Virginia de Vest a considerat că declaraţiile ei „deschis politice” vor avea un „impact toxic” asupra relaţiilor dintre Congres şi Casa Albă.


Între timp, Casa Albă a curtat intens câțiva de senatori, inclusiv pe republicana moderată Lisa Murkowski, care încă nu se pronunţase marţi, în timp ce senatorul independent Bernie Sanders părea mai mult împotriva acestei nominalizări, iar o democrată moderată, Kyrsten Sinema, menţinea misterul asupra votului său.

„Apreciez cât de mult aţi muncit dumneavoastră şi echipa dumneavoastră de la Casa Albă”, i-a scris Neera Tanden lui Joe Biden, potrivit unui comunicat. „Din păcate, pare evident că nu există nicio modalitate pentru a obţine confirmarea şi nu vreau ca examinarea numirii mele să fie o distragere a atenţiei de la celelalte priorităţi ale dumneavoastră”, a adăugat ea retrăgându-şi candidatura.

 

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Un prieten m-a sunat aseară, să mi se plângă ”cât

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: