Summitul UE de săptămâna trecută nu a atins în totalitate obiectivele susţinute de Statele Unite, iar oficiali americani încearcă în continuare să-i convingă pe liderii europeni să ofere o asistenţă financiară mai consistentă pentru a pune capăt crizei datoriilor.
Deşi a salutat acordul fiscal încheiat vineri, administraţia Obama a fost dezamăgită de lipsa de progrese în privinţa fondului de salvare financiară.
Statele Unite vor ca Europa să construiască un sistem de protecţie mult mai solid pentru a împiedica extinderea crizei pe termen scurt, iar resurse financiare suplimentare ar putea asigura finanţarea cu rate ale dobânzii sutenabile pentru guvernele ţărilor confruntate cu probleme.
Preşedintele american, Barack Obama, a apreciat eforturile depuse pentru acordul fiscal, dar a atras atenţia că există o criză pe termen scurt care trebuie rezolvată, pentru a asigura pieţele că Europa susţine moneda euro. „Vom face tot ceea ce putem pentru a-i împinge în direcţia bună, deoarece (situaţia) are un impact uriaş asupra a ceea ce se întâmpla aici”, a spus Obama, potrivit Wall Street Journal.
Mai mulţi înalţi oficiali americani au vizitat Europa în ultima perioadă, printre ei aflându-se şi vicepreşedintele Joe Biden sau secretarul Trezoreriei, Timothy Geithner. Atât Casa Albă, cât şi Trezoreria consideră criza datoriilor din zona euro drept una dintre cele mai grave ameninţări pentru refacerea economică a Statelor Unite.
Liderii europeni au acceptat să introducă un fond de salvare permanent de 500 de miliarde de euro în 2012, cu un an mai devreme decât fusese planificat iniţial, dar Statele Unite ar vrea ca fondul să fie mult mai consistent şi să poată fi pus la dispoziţia guvernelor din zona euro.
(Citeşte mai mult pe cronicaeuropeana.ro)