16 martie, 2013

Statele Unite au informat Bucureştiul că modifică sistemul antirachetă, ca urmare a ameninţărilor nucleare din partea Coreei de Nord, însă componenta din România va rămâne neschimbată.

Vineri, secretarul de stat pentru afaceri strategice din MAE român, Bogdan Aurescu, a avut o convorbire telefonică cu Rose Gottemoeller, subsecretar de stat pentru controlul armamentelor şi securitate internaţională în Departamentul de Stat american, la solicitarea părţii americane.

Potrivit MAE, oficialul american a informat partea română asupra deciziei de modificare a structurii sistemului de apărare antirachetă al SUA (Abordarea Adaptivă în Etape privind Apărarea Antirachetă din Europa – EPAA).


Gottemoeller a arătat că Administraţia SUA a decis să ajusteze EPAA prin renunţarea la faza a 4-a a acesteia, care presupunea în principal introducerea în uz a unui nou tip de rachete interceptoare.

În acelaşi timp, partea americană va dezvolta o serie de măsuri de protecţie antirachetă pe teritoriul SUA. Această decizie a fost motivată de necesitatea de a ţine cont de evoluţiile ameninţărilor cu eventuale atacuri cu rachete balistice la adresa teritoriului SUA din partea Coreei de Nord.

De asemenea, Rose Gottemoeller a subliniat „foarte clar şi ferm” că această decizie de ajustare a EPAA nu afectează în niciun fel România, faza a 2-a a EPAA – care presupune operaţionalizarea Bazei Deveselu la orizontul anului 2015 – urmând să se desfăşoare conform calendarului stabilit, fără niciun fel de modificări sau întârzieri, a menţionat MAE român.

De altfel, tipul de interceptor care urma să fie introdus în uz în cursul fazei a 4-a nu a fost, încă de la începutul proiectului, planificat a fi instalat la Deveselu.


În context, oficialul american a reiterat angajamentul SUA fata de protecţia teritoriului, populaţiilor şi forţelor membrilor europeni ai NATO.

La rândul său, secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, declarase anterior, într-o conferinţă de presă, că sistemul american antirachetă, inclusiv componentele din România şi Polonia, vor putea oferi acoperire întregului teritoriu NATO european, începând cu anul 2018, aşa cum fusese plănuit.

„Permiteți-mi să subliniez angajamentul puternic și continuu al Statelor Unite faţă de NATO privind apărarea antirachetă. Acest angajament rămâne ranforsat. Amplasarea de rachete efectuată de Statele Unite în etapele 1-3 ale Abordării Adaptive în Etape privind Apărarea Antirachetă din Europa, inclusiv obiectivele din Polonia și România, va fi în continuare în măsură să ofere o acoperire a tuturor teritoriul european al NATO, cum a fost planificat, până în 2018″, a declarat Hagel.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: