17 august, 2018

Pentagonul  primeşte pentru 2019 o sumă record de 716 miliarde de dolari – în contextul tensiunilor dintre NATO şi Rusia, o parte din bani fiind alocați dezvoltării capacităților de apărare în state aliate din Europa de Est.

Valoarea totală a fondului de operațiuni de urgență de peste mări este de 68,5 miliarde de dolari.

Potrivit noului buget al Apărării semnat pe data de 13 august de către președintele Donald Trump, armata americană va investi peste 21 de milioane de dolari în România.


Documentul oficial precizează că armata SUA „poate achiziţiona proprietăţi imobiliare şi desfăşura proiecte de construcţie militară pentru baze în afara Statelor Unite”, iar în acest scop au fost alocate 21.651.000 de dolari pentru baza de la Mihail Kogălniceanu.

Alte 5,2 milioane de dolari vor fi investite în Bulgaria, la Novo Selo.

Cea mai mare alocare destinată Europei de Est este destinată Poloniei, cu un total de 144 milioane dolari.

Numai pentru Baza aeriană de la Powidz alocarea este de 87 de milioane de dolari. Este vorba despre un aeroport militar pe care americanii ar intenţiona să-l transforme, potrivit generalului Ben Hodges (şeful forţelor SUA în Europa până în decembrie 2017), într-un „hub” pentru forţele NATO din nordul Europei, atât aeriene cât şi terestre.


Restul de 57 milioane dolari vor fi investite în două baze de antrenament, la Zagan și Drawsko Pomorski.

Proiectul de buget menţionează clar „paşi pentru prevenirea agresiunii Rusiei împotriva Statelor Unite şi aliaţilor acestora”. Aceşti paşi includ creşterea numărului soldaţilor americani în Europa, dar şi dezvoltarea de tehnologii de ripostă la noile arme intrate în dotarea Rusiei care încalcă Tratatul INF.

În replică, adjunctul ministrului de externe rus, Serghei Riabkov, a declarat marţi că noul buget al Pentagonului încearcaă să „încălzească politic” subiectul noilor arme strategice.

Şi fostul ambasador rus la Washington, Serghei Kisliak, s-a exprimat în termeni critici vizavi de acest buget record, spunând că Statele Unite „au o atitudine sceptică, chiar cinică”, vizavi de controlul armelor. „E o nouă manifestare a modului în care americanii mizează pe forţă în relaţiile externe”, a declarat el pentru TASS, precizând că Rusia „nu se teme” de consecinţele creşterii cheltuielilor militare ale SUA.

Bugetul Apărării prevede o sumă record – 717 miliarde de dolari – pentru anul fiscal 2019. Ca termen de comparaţie, PIB-ul României în 2017 a fost de numai 210 miliarde dolari, adică mai puţin de o treime din această sumă.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: