sâmbătă

20 aprilie, 2024

14 noiembrie, 2021

Într-o discuţie cu omologul său chinez, Wang Yi, secretarul de stat american, Antony Blinken, „şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la continua presiune militară, diplomatică şi economică a Republicii Populare Chineze împotriva Taiwanului”, anunță un comunicat emis sâmbătă de Departamentului de Stat al SUA.

Avertismentul legat de Taiwan al Statelor Unite apare înaintea unui summit virtual, programat pentru luni, al preşedinţilor american, Joe Biden, şi chinez, Xi Jinping.

Joe Biden şi Xi Jinping, transmite Agerpres, urmează să aibă o a treia întrevedere luni seară, ora Washingtonului (marţi în zori la Beijing), prin videoconferinţă. Discuţia dintre Antony Blinken şi Wang Yi a fost destinată să pregătească acest summit.


Şeful diplomaţiei americane „a îndemnat Beijingul să angajeze un dialog semnificativ” pentru a rezolva diferendele sale cu Taipeiul „în mod paşnic şi într-o manieră conformă cu dorinţele şi interesele poporului din Taiwan”, potrivit Departamentului de Stat.

Summitul Biden-Xi are loc într-un context de acumulare a disputelor între Washington şi Beijing care îşi afişează fiecare fermitatea în poziţiile sale privind comerţul sau drepturile omului.

Tensiunile au escaladat în ultimele săptămâni cu privire la Taiwan, pe care Beijingul îl consideră drept o provincie rebelă ce trebuie să se întoarcă sub tutela sa. China şi-a intensificat activitatea militară în apropierea insulei în ultimele luni, iar Washingtonul şi-a reiterat angajamentul de a ajuta Taipeiul să-şi construiască şi să-şi consolideze apărarea.

Summitul de luni „constituie o oportunitate pentru cei doi lideri de a discuta despre cum să gestioneze în mod responsabil concurenţa dintre Statele Unite şi Republica Populară Chineză, lucrând în acelaşi timp împreună în domeniile în care interesele lor se aliniază”, a adăugat diplomaţia de la Washington.


Președintele Biden a asigurat recent Taiwan că Statele Unite sunt pregătite să apere militar Taiwanul în cazul unui atac al Chinei.

Și UE și-a intensificat activitatea diplomatică în insula Taiwan. O delegaţie a Parlamentului European a ajuns pe 3 noiembrie în Taiwan, ca parte a unei ofensive diplomatice pentru consolidarea relațiilor cu insula şi în pofida avertismentelor din partea Chinei. 

Grupul de şapte eurodeputați a fost condus de francezul Raphael Glucksmann, un critic virulent al Chinei, unul dintre cei cinci parlamentari UE pe care Beijingul i-a sancționat, în luna martie, pentru că „dăunează grav suveranității și intereselor Chinei” și „răspândesc cu rea intenție minciuni și dezinformări” despre China.

Eurodeputaţii au adoptat în octombrie, cu largă majoritate (580 de voturi pentru, 26 contra), un raport ce subliniază „necesitatea urgentă de a lansa un studiu de impact în privinţa unui acord bilateral de investiţii între UE şi Taiwan”.

Documentul menționează importanţa relaţiei comerciale bilaterale, mai ales în privinţa tehnologiilor precum 5G sau a semiconductorilor.

Totodată, Parlamentul European îşi exprimă „via îngrijorare faţă de continuarea beligeranţei militare, presiunile, exerciţiile de asalt, încălcările spaţiului aerian şi campaniile de dezinformare ale Chinei având ca ţintă Taiwanul”. Eurodeputaţii au cerut „Uniunii Europene să facă mai mult pentru a răspunde acestor tensiuni şi pentru a apăra democraţia taiwaneză”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: