duminică

3 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

14 iunie, 2019

Secretarul de Stat american Mike Pompeo dă vina pe Iran pentru „asaltul flagrant” asupra a două petroliere din Golful Persic, în Marea Oman, relatează BBC.

Mike Pompeo a precizat că SUA au ajuns la această concluzie în urma analizei tipului de arme folosite.


În susținerea afirmației, Armata americană a făcut publice imagini ce arătă o mică navă militară, identificată de americani ca aparținând Gărzii Revoluționare Iraniene, apropiindu-se de un petrolier, iar o persoană ce stă la prova îndepărtează un obiect de pe carena navei, după care șalupa militară se îndepărtează de petrolier.

SUA afirmă că obiectul recuperat este o mină magnetică neexplodată. Imaginile au fost difuzate de The Guardian.

Un oficial iranian a declarat anterior pentru BBC: „Iranul nu are nicio legătură cu acest incident”.


Două petroliere, unul norvegian şi altul japonez, au fost atacate joi dimineaţă în Golful Oman, la intrarea în Golful Persic, în contextul tensiunilor dintre Statele Unite şi Iran.  Echipajele petrolierelor au fost evacuate după ce au lansat mesaje de salvare.

Acest nou incident – al doilea în decurs de o lună în navigaţia prin această cale maritimă strategică – are loc într-un context al unor tensiuni puternice între Iran şi Statele Unite.

La Oslo, autorităţile maritime au evocat în mod clar un atac, semnalând trei explozii la petrolierul norvegian.
Iranul şi-a exprimat ”îngrijorarea” în urma unor ”incidente suspecte”. Iniţial, Teheranul a evocat un ”accident” şi a anunţat că a sărit în ajutorul a ”două petroliere străine” la Marea Oman.

Atacurile repetate împotriva navelor și instalațiilor petroliere din regiunea Golfului riscă să perturbe piața mondială și să provoace un conflict armat care să implice Iranul, cred analiștii citați de AFP.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Atacurile recente pun presiune pe prețul petrolului. În jurul orei 13,30 GMT, joi, barilul Brent din marea Nordului pentru livrările în august creșteau cu 2,28 dolari (+3,84%), la 62,25 dolari. Barilul WTI pentru livrările în iulie creștea cu 1,86 dolari (+3,68%), la 53,00 dolari.

Acest risc a fost subliniat de regele Salman al Arabiei Saudite, primul exportator mondial de petrol, care avertiza la începutul lui iunie că acest gen de atacuri ar putea amenința aprovizionarea pieței internaționale a petrolului și, pe cale de consecință, economia mondială.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: