Dacă bursele au rămas indiferente zilele trecute, la închiderea parțială a statului american – după criza din Congres de vinerea trecută – ele au început să dea semne de tensionare, deoarece paralizia SUA se dovedește a nu fi de foarte scurtă durată, așa cum sperase toate lumea.
Îngrijorările cresc, mai ales, pe măsură ce se apropie 17 octombrie, data la care SUA ar putea intra în incapacitate de plată, dacă Congresul nu aprobă creșterea plafonului datoriei publice, care este de 16.700 de miliarde de dolari.
Acest ultim lucru este o amenințare mult mai gravă, la adresa economiei globale, decât închiderea parțială a statului federal, iar marii actori financiari au început să se impacienteze.
Trezoreria avertiza joi că intrarea în incapacitate de plată ar putea fi catastrofală, iar criza generată de asta ar fi mai gravă decât cea din 2008, va fi cea mai serioasă de după Marea Depresiune.
Update: Financial Times scrie că băncile au început să crească sumele destinate ATM-urilor, pentru cazul în care clienții panicați ar începe să retragă în masă fonduri.
Potrivit unei surse FT, se virează către ATM-uri cu 20 – 30 la sută mai mult cash decât în mod obișnuit.
Update: Așa cum era de așteptat, scrie The Guardian, cele mai multe burse europene au deschis în această dimineață pe roșu, dar fără căderi importante, din cauza îngrijărorii față de ceea ce se întâmplă peste Atlantic.
Update: A apărut o undă de optimism, după ce presa americană a relatat că președintele Camerei Reprezentanților, John A. Boehner, le-ar fi spus colegilor săi republicani că nu va lăsa America să intre în faliment și va avea grijă să fie adoptată legislația necesară pentru creșterea plafonului datoriei publice.
Afirmațiile lui au fost interpretate de traderi ca un semn că Washingtonul va evita cel mai periculos scenariu.
Update: Jack Lew, secretarul Trezoreriei americane, a lansat un apel către politicieni prin care le cere să ajungă la un acord în privința creșterii plafonului datoriei publice.
Într-un articol scris pentru USA Today, el avertiza că ”oamenii în vârstă, veteranii și copiii” vor fi printre cei care vor suferi fiincă s-a atins limita legală a datoriei publice.
”Este greu de crezut, dar în Congres se dezbate dacă Statele Unite, cea mai puternică economie din lume, trebuie să-și plătească toate facturile”.
Marile burse din Asia – Pacific au închis în scădere, după ce Indicele S&P 500 al bursei de la New York a coborât la cel mai scăzut nivel din ultima lună.
Presiunea pe dolar continuă, ca urmare a prelungirii închiderii parțiale a statului federal american.