SUA ar putea face curând un pas important în privinţa situaţiei din Ucraina: oficiali ai administraţiei americane au în vedere să susţină trimiterea de armament defensiv forţelor ucrainene care luptă împotriva separatiştilor proruşi în estul Ucrainei, a anunţat New York Times.
Preşedintele Barack Obama nu a luat încă decizia de a trimite „ajutor letal”, dar administraţia sa evocă subiectul din cauza unei intensificări a luptelor între Kiev şi separatiştii susţinuţi de Rusia, mai afirmă jurnaliştii americani.
Favorabil trimiterii de arme forţelor ucrainene este şi comandantul trupelor NATO din Europa, generalul american Philip Breedlove, iar secretarul de Stat este deschis la discuţii.
Până acum, Casa Albă a limitat susţinerea americană la un ajutor „neletal”, care include veste antiglonţ, echipament medical şi radare pentru detectarea tirurilor de mortier.
„Deşi rămânem concentraţi pe căutarea unei soluţii prin mijloace diplomatice, evaluăm fără încetare alte opinii pentru a crea un spaţiu pentru o soluţie negociată la această criză”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului naţional de securitate, Bernadette Meehan.
Cotidianul new york-ez afirmă că Statele Unite ar putea să trimită Ucrainei arme defensive şi echipament în valoare de peste trei miliarde de dolari, inclusiv drone de recunoaştere şi rachete antitanc.
Opinii ale unor influenţi lideri de opinie şi peste Atlantic
Şi în Marea Britanie apare ideea necesităţii spijinirii cu arme a ucrainenilor. Timothy Garton Ash, istoric şi profesor la Oxford, a semnat un comentariu în The Guardian, în care spunea că vremea diplomaţiei a fost şi va mai veni, însă Ucraina are acum nevoi de sprijin cu arme şi în contracararea propagandei ruse.
Ucraina are nevoie de arme moderne pentru a contracara armele ofensive moderne ale Rusiei. Istoricul britanic citează un raport al fostului ambasador SUA la NATO, Ivo Daalder, şi al lui Strobe Talbott, care au identificat nevoiel armatei ucrainene: „radare pentru localizarea rachetelor cu rază lungă de acţiune, aparate de zbor fără pilot, aparatură electronică pentru a contracara aparatele de zbor fără pilot, capabilităţi de comunicaţii, Humvee blindate şi echipamente medicale”.
„Doar când apărarea ucraineană poate să facă faţă odensivei ruse va fi posibilă o soluţie negociată. Uneori e nevoie de arme să facem armele să tacă”, este conlcuzia istoricului brianic.
Germania nu va livra arme letale ucrainenilor
Replica europeană nu a întârziat. Cancelarul german Angela Merkel a spus că ţara sa nu va furniza forţelor de securitate ucrainene amament.
„Conflictul din Ucraina nu poate fi rezolvat pe cale militară. Berlinul va face totul pentru soluţionarea crizei prin negocieri”, a declarat Angela Merkel la Budapesta, după întrevederea cu Viktor Orban.
SUA vor să aloce bani pentru „contracararea agresivităţii Rusiei”
Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, propune în proiectul de buget pe anul 2016 fonduri de 117 milioane de dolari pentru contracararea acţiunilor „agresive” ale Rusiei în Ucraina şi 51 de milioane de dolari pentru blocarea activităţilor „destabilizatoare” contra Republicii Moldova şi Georgiei.
„Proiectul de buget prevede fonduri suplimentare de 117 milioane de dolari pentru contracararea acţiunilor agresive ale Rusiei în Ucraina şi 51 de milioane de dolari pentru blocarea presiunilor ruse şi a activităţilor destabilizatoare împotriva Republicii Moldova şi Georgiei”, subliniază Casa Albă.