Forța economiilor europene după PIB în euro – România, pe locul 13. Cum a afectat pandemia statele UE

Economia României figurează pe locul 13 în UE şi reprezintă 1,6% din economia Uniunii, conform datelor publicate de Eurostat pentru anul 2020 privitor la PIB… Mai mult›
07.04.2021
Revoluția fiscală propusă de SUA privind impozitul minim global pe profiturile corporațiilor găsește susținere la FMI

Propunerea SUA pentru introducerea la nivel global a unui impozit minim pe profitul companiilor a găsit susținere la Fondul Monetar Internațional (FMI). Măsura este menită… Mai mult›
07.04.2021
Cum a modificat criza bugetul familial: studiu de caz – T4 din 2020

Veniturile totale unei gospodării în T4 2020 au ajuns la 4.999 lei (+7,7% față de aceeași perioadă din anul precedent), potrivit datelor publicate de INS.… Mai mult›
06.04.2021
3 luni de la debutul campaniilor de vaccinare: Țintele ratate de UE pe Trimestrul I

La trei luni de la debutul campaniilor de vaccinare împotriva coronavirus, doar cinci, respectiv 4, state membre au îndeplinit obiectivele de etapă al Comisiei Europene:… Mai mult›
06.04.2021
SUA anunță ripostă vamală împotriva statelor care au pus taxe pe giganții digitali
de Alexandra Pele , 5.4.2021
SUA nu renunță la planurile de a ”lovi” șase state care au impus taxe digitale asupra companiilor cu tarife vamale care ar putea însuma un miliard de dolari anual, notează Bloomberg.
Bunuri care intră în SUA, de la piane austriece și carusele britanice și până la covoare turcești și hamsii italiene, ar putea deveni obiectul unor taxe vamale de 25% din valoarea lor, potrivit unor documente făcute publice de Reprezentantul Comercial al SUA (USTR). Tarifele reprezintă răspunsul SUA la impozitele adoptate de statele în cauza asupra veniturilor companiilor digitale multinaționale, precum Amazon și Facebook.
În toate cele șase cazuri, propunerile de tarife anunțate de USTR s-ar ridica la echivalentul veniturilor pe care fiecare stat în cauza le-ar obține din taxele digitale impuse companiilor americane. Valoarea anuală cumulată a acestor tarife ar fi de circa 880 de milioane de dolari, potrivit calculelor Bloomberg.
Pentru evitarea impunerii de taxe naționale, la nivelul OECD există o propunere pentru o taxare unitară, însă aceasta nu se bucură la ora actuală de consens politic.
(Citiți și:”Inteligența artificială față cu democrația – sau despre Iluminismul 2.0 și reinventarea societății occidentale. Interviu cu Braden Allenby, profesor de inginerie și etică la Arizona State University”)
Asociația Internetului, din care fac parte companii precum Amazon, Facebook și Google, a salutat decizia USTR.
Acțiunea ”este o afirmare importantă împotriva acestor bariere comerciale discriminatorii, impuse în timp ce SUA încearcă să găsească o soluție viabilă la nivelul OECD”, se arată într-un comunicat al organizației patronale.
***
***