fbpx

La obiect

20-34 de ani – nici nu lucrează și nici nu învață: Observații pe locul fruntaș deținut de România la procentul tinerilor fără nicio ocupație

România figurează printre statele UE cu cea mai mare pondere a tinerilor care nici nu lucrează și nici nu învață („neither in employment nor in… Mai mult

16.07.2021

Chestiunea

Noul test de stres al industriilor europene: condițiile și țintele sectoriale de mediu impuse de Comisia Europeană

Odată cu lansarea, miercuri 14 iulie, pachetului legislativ ”Fit for 55”, UE devine prima economie din lume care dă startul procesului de legiferare a obiectivului… Mai mult

15.07.2021

La obiect

Cum ar urma să arate Educația, pe cicluri școlare, dacă s-ar implementa Programul România Educată

Raportul România Educată elaborat de Președinția României a fost publicat pentru prima oară miercuri, ziua în care Guvernul Florin Cîțu a adoptat Memorandul prin care… Mai mult

14.07.2021

La obiect

În sfârșit, DOCUMENTUL: Memorandumul pe Proiectul România Educată – adoptat de Guvern. Calendarul și țintele

Guvernul va înființa un grup de lucru interministerial coordonat de premierul Florin Cîțu, pentru elaborarea pachetului legislativ necesar implementării Proiectului România Educată elaborat la Președinție,… Mai mult

14.07.2021

Inteligența artificială față cu democrația – sau despre Iluminismul 2.0 și reinventarea societății occidentale. Interviu cu Braden Allenby, profesor de inginerie și etică la Arizona State University

de Octavian Manea , 28.2.2021

Textul de mai jos e o sumă de fragmente din interviul cu  Braden Allenby – profesor de inginerie și etica tehnologiei la Arizona State University – specialist în tehnologii emergente.
Interviul integral a apărut în nr. 91 al revistei exclusiv print CRONICILE Curs de Guvernare, proaspăt ajuns pe piață.
Detalii despre acest număr al CRONICILOR și sumarul:

AICI- Sumarul numărului 91 al CRONICILOR (și locul de unde poate fi CUMPĂRATĂ ONLINE)

AICI- Ce sunt CRONICILE (și locul de unde poate fi cumpărată online toată colecția)

Redacția)

***

Cum repune în discuție inteligența artificială libertatea de exprimare consfințită în primul amendament din Constituția americană? Care este impactul AI și al big data asupra democrației și pluralismului, într-un moment în care spațiul public se mută tot mai mult online? Capabilitățile integrate ale 5G, social media, AI, IoT sunt folosite de diferite culturi într-un mod în care pot crește puterea unui stat autoritar și modela comportamentele cetățenilor săi, ca în cazul Chinei, sau pentru a fragmenta societatea și a alimenta predispozițiile tribale, așa cum se întâmplă acum în Statele Unite?

(……………………………………………….)

CRONICILE:
Preocupat de ascensiunea inteligenței artificiale (AI), Henry Kissinger avertiza că „AI va duce la o schimbare în conștiința umană mai amplă decât Iluminismul”.

Ce vă îngrijorează în legătură cu dezvoltarea AI – mai ales în momentul în care acest lucru nu se întâmplă într-un vid, ci într-un context în care progresele din biotehnologie și neuroștiințe par să deschidă noi frontiere?

Braden Allenby:
AI o să fie una dintre acele tehnologii enabling asemeni electricității, cu efecte asupra întregii frontiere tehnologice. Oamenii o vor utiliza în hărțile Google ale mașinilor, în celulare, în frigidere.

Această formă integrată de inteligență artificială nu va deveni o amenințare tehnologică precum sunt, să spunem, armele nucleare. Va amplifica comportamente și activități problematice – să ne gândim la interferența Rusiei în alegerile din SUA din 2016 și la capacitatea de a manipula cogniția umană. Pe de altă parte, vom vedea o transformare a presupozițiilor noastre.

Dezbaterea pe care o avem astăzi în sistemul politic din Statele Unite este despre primul amendament, însă în momentul în care inteligența artificială va fi integrată în platformele de social media, discuția despre primul amendament devine irelevantă.

(……………………………………………………)

Libertatea de exprimare pare că nu mai este o problemă a curților de justiție sau a constituțiilor, ci este decisă de Facebook, YouTube, Twitter. Dacă ești banat, dacă nu poți ajunge la publicul tău, nu poți fi prezent pe rețelele de social media, de fapt dreptul la libera exprimare nu mai există.

AI integrată cu alte componente va avea un efect disruptiv, destabilizator asupra multora dintre instituțiile existente. Aceasta este pentru mine marea problemă.

(…………………………………………………..)

În fața AI, societățile pluraliste trebuie să se gândească cum se vor reinventa, într-o lume în care competitorii autoritari se reinventează deja

CRONICILE:
Cum vedeți impactul inteligenței artificiale și al big data asupra democrației și pluralismului, într-un moment în care spațiul public a devenit tot mai mult online? Pot face democrația și pluralismul mai rezistente, mai sănătoase sau vom vedea contrariul, vor deveni și mai vulnerabile la propaganda malignă, la tribalism sau chiar vom merge în direcția statelor orwelliene, unde supravegherea totală este dominantă?

Braden Allenby:
Nu cred că este un scenariu nerezonabil să ne întrebăm dacă nu cumva integrarea dintre AI, partid și firme private într-o rețea care sprijină sistemul de creditare socială din China nu conferă autoritarismului mai multă vitalitate.

Între timp, dificultatea pluralismului este aceea că structurile pluraliste au fost gândite și dezvoltate într-o epocă în care informația circula mult mai încet. Sunt instituții concepute pentru o lume cu lungime de bandă scăzută și care astăzi se găsesc dintr-odată copleșite de un volum imens de informație.

(Citiți și: ””T Zero” – avem doar 3 ani la dispoziție să ne înscriem ca jucători în economia viitorului post-Covid / Cover, sumar, titluri – au apărut CRONICILE 91”)

Vedem acest lucru în privința primului amendament sau a sistemului de checks and balances. Ele funcționează până în momentul în care rata schimbării le decuplează de sistemul de guvernare. Slăbiciunea pluralismului american este generată de emergența unei structuri tehnologice care depășește capacitățile de guvernare ale unor instituții concepute în Iluminism. Când astfel de lucruri se întâmplă, societățile pluraliste trebuie să gândească profund cum se vor reinventa, cu atât mai mult într-o lume în care competitorii autoritari se reinventează deja.

(…………………………………………………..)

Desigur nu putem să știm dacă autoritarismul chinez va face sistemul de creditare socială să funcționeze. Dar un scenariu rezonabil este acela că schimbările tehnologice tind să slăbească pluralismul și să întărească autoritarismul.

(…………………………………………………..)

CRONICILE:
Sunt autocrațiile din secolul 21 mai bine poziționate pentru a concura și valorifica infrastructura cognitivă emergentă (inclusiv AI) decât democrațiile?

Braden Allenby:
Să luăm Statele Unite. În Constituție avem această profundă separație între puterea militară și civilă.

Acest lucru este ideal până în momentul în care adversarii adoptă o strategie care vizează întreaga societate („a whole of society strategy”), o paradigmă îmbrățișată atât de ruși, cât și de chinezi.

În acel moment, o democrație pluralistă are o mare problemă. Armata știe că exista o amenințare, dar dacă ținta este o infrastructură civilă, aceasta nu poate să intervină. Iar o companie privată s-ar putea să nu vrea să investească în securitate. Răspunsul pluralist devine haotic și, cel mai important, ia foarte mult timp.

(Citiți și: ”Interviu Robert Kaplan: Intrăm în faza a doua a globalizării – aliniamentul SUA-UE în problema Chinei e o oportunitate care va fi ratată”)

În mod tradițional problema autoritarismului a fost mereu aceea că este fragil. În teorie sistemul de creditare socială nu doar că poate produce și influența comportamentul dorit, dar în același timp poate detecta (funcționează ca un sistem de avertizare timpurie) când sunt probleme care pot afecta legitimitatea regimului, astfel încât să devină conștient de existența lor. Dacă sistemul este construit adecvat, atunci problemele tradiționale ale autoritarismului pot fi ameliorate prin integrarea acestei capabilități om-inteligență artificială. Dacă asta se va întâmpla, atunci vom avea un pluralism care devine tot mai haotic, tot mai sclerotic și un autoritarism care devine tot mai eficient.

(……………………………………………….)

Politica globală în fața tsunami-ului tehnologic – tribalismul va avea cu siguranță viitor, politica identitară va fi cu noi pe termen lung.

CRIONICILE:
În urmă cu 200 de ani, Revoluția Industrială a generat o imensă forță disruptivă care, în cele din urmă, a condus la remodelarea balanței de putere la nivel global. Atunci, Vestul a fost marele beneficiar. Suntem astăzi în fazele timpurii ale unui șoc de o anvergură similară, pe fondul tsunami-ului tehnologic pe care îl descrieți?

Braden Allenby:
Da, cred asta. Judecăm succesul și performanța instituțiilor în funcție de adecvarea lor la lumea care le înconjoară. Acest lucru a fost adevărat vreme de 200 de ani pentru modelele de guvernare occidentale.

Dar asta înseamnă și că în momentul în care lucrurile se schimbă fundamental, ele devin improprii, demodate. Este foarte greu pentru o organizație care a avut succes să se adapteze. Timp de mulți ani, AT&T a avut un parcurs spectaculos. Dar în momentul apariției telefoniei prin internet, modelul inițial de business practicat de AT&T a dispărut.

(Citiți și: ””Istoria nu iartă proștii”. Am intrat în deceniul decisiv. CRONICILE Curs de guvernare Nr. 95”)

Cred că același lucru se aplică sistemelor de guvernare de mare succes. Problema americanilor este că au avut succes, o realitate care va inhiba capacitatea lor de a se ajusta unei lumi unde presupozițiile fundamentale care au stat la baza lor și au guvernat acele instituții s-au schimbat. Internațional, în loc de o singură superputere, intrăm într-un nou medievalism, o competiție între puterile locale, cu potențiale dinamici violente și disruptive pentru comerț.

Și să nu uităm de tribalismul interior. După știința mea, nu am avut niciodată o putere globală care să nu fi proiectat o narațiune a excepționalismului său. Chinezii au una, rușii au una, Imperiul Britanic a avut una. Problema este că americanii, în căutarea lor pentru identitate, au reușit să distrugă narațiunea socială a integrării.

Narațiunea excepționalismului american este astăzi foarte slabă. În timp, acest lucru înseamnă că societatea va deveni mai puțin competitivă, pentru că interesele tribale vor ajunge să domine corpul politic.

(………………………………………………)

***

Interviul integral poate fi citit în nr. 91 al revistei CRONICILE Curs de Guvernare. 

Detalii despre acest număr al CRONICILOR și sumarul:

AICI- Sumarul numărului 91 al CRONICILOR (și locul de unde poate fi cumpărată online)

AICI- Ce sunt CRONICILE (și locul de unde poate fi cumpărată online toată colecția)

-Poate fi cumpărat, începând cu data de 04 martie și în chioșcurile Inmedio și în lanțul de librării CĂRTUREȘTI –

CRONICILE Curs de Guvernare: un ghid de navigare prin Istoria vieții tale 

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 28.2.2021

Lăsați un comentariu


Stiri

Delegație a Departamentul de Stat pentru Energie din SUA, în vizită la Cernavodă pentru proiectul reactoarelor 3 și 4

Vladimir Ionescu

O delegație a Departamentului de Stat pentru Energie din State Unite a făcut vineri o vizită oficială la CNE Cernavodă. Delegația a fost condusă de… Mai mult

Europa

Prognoza Erste: România va câștiga 2,9% din PIB până în 2026 datorită impulsului PNRR

Alexandra Pele

Pachetele de stimulare economică din cadrul Fondului de redresare al UE ar urma să aducă un impuls suplimentar la PIB-ul României de 2,9% până în… Mai mult

Europa

Profit Renault de 368 mil. euro în 6 luni. Creșterea vânzărilor globale de Dacia, peste media grupului

Adrian N Ionescu

Grupul Renault a raportat vineri un profit net de 368 milioane de euro pe primele şase luni din 2021. Vânzările globale ale mărcii Dacia au… Mai mult

Stiri

Toleranţă zero faţă de orice abatere de la cultura integrităţii în mediul academic – răspunsul președintelui la planificata schimbare a analizei plagiatelor

Razvan Diaconu

Preşedintele Klaus Iohannis a răspuns vineri scrisorii reprezentanţilor mediului academic cu privire la plagiate, precizând că are toleranţă zero faţă de orice abatere de la… Mai mult

Stiri

Australia trimite armata în Sydney pentru a supraveghea respectarea carantinei

Iulian Soare

Australia a trimis sute de soldați în Sydney pentru a supraveghea aplicarea măsurilor aspre de carantină decretate din cauza unui focar de infectare cu varianta… Mai mult

Europa

UE cere Irakului să oprească zborurile cu migranți către Belarus

Iulian Soare

Uniunea Europeană a anunțat joi că exercită presiuni asupra Irak să blocheze fluxul de migranți către Belarus, migranți care ulterior sunt călăuziți să traverseze ilegal… Mai mult

Europa

Republica Moldova / Natalia Gavriliță, desemnată prim-ministru de președintele Maia Sandu

Iulian Soare

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat vineri decretul de desemnare a Nataliei Gavriliţă la funcţia de prim-ministru, după consultările avute cu partidele parlamentare. Propunerea… Mai mult