luni

22 aprilie, 2024

11 aprilie, 2014

SUA au acuzat Rusia că foloseşte livrările de energie ca pe un „intrument de pedeapsă” în încercarea de a controla Ucraina. Este reacţia la scrisoarea adresată de Vladimir Putin liderilor europeni, prin care anunţa că este foarte probabil sistarea livrării de gaz e naturale Ucrainei, din cauza datoriilor pe care le are faţă de Gazprom. În plus, Washingtonul şi-a anunţat partenerii europeni să se pregătească pentru noi sancţiuni impuse Moscovei.

Între timp, NATO a făcut publice imagini din satelit care arată în jur de 40.000 de militari rusi lângă graniţa cu Ucraina, la sfârşitul lunii martie, începutul lunii aprilie. Imaginile au mai arătat şi aparatele de zbor şi elicopterele sofisticate aduse în zonă.

FOTO: NATO (CLICK PE IMAGINE PENTRU MĂRIRE)

Imediat, un oficial rus a spus că imaginile sunt vechi, din timpul unui exerciţiu militar care a avut loc în luna august 2013. Însă replica NATO nu a întârziată să apară: imaginile sunt recente, acurateţea lor nu poate fi pusă la îndoială şi arată trupele ruse masate la graniţa cu Ucraina din ultimele săptăpmâni.


În plus, NATO a dat publicităţii şi alte imagini, unele din 2013 şi altele de la începutul anului 2014, pentru a demonstra că zona respectivă nu era ocupată înainte de luna martie. Şi că nici nu au avut loc exerciţii militare ruse în acea perioadă.

SUA condamnă folosirea livrării de gaz ca armă împotriva Ucrainei

În Washington, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Jen Psaki (foto), a condamnat „eforturile Rusiei de a folosi energia ca pe instrument de pedeapsă”. Preţul la gaz cerut Ucrainei nu a fost stabilit prin reglile de piaţă, a mai spus oficialul american, adăugând că SUA caută modalităăţi în care să ajute Kievul să plătească gazul şi să aibă o cantitate suficientă.

Preşedintele Barack Obama a avut o discuţie cu Angela Merkel despre criza din Ucraina şi mişcările separatiştilor pro-ruşi din estul ţării, care rămân baricadaţi în clădiri guvernamentale în Doneţk şi Luhansk.

Liderul de la Casa Albă i-a spus cancelarului german că SUA şi Europa trebuie să fie pregătite pentrua impune noi sancţiuni Rusiei, dacă această criză se adânceşte. Separatiştii din estul ţării cer referendum şi autonomie, iar în Doneţk au declarat o „republică a poporului”.


Guvernul de la Kiev se teme că acţiunile separatiştilor din sudul şi estul Ucrainei sunt o provocare similară celei din Crimeea, care ar putea deschide calea unei invazii ruse şi în această parte a ţării, la fel cum -a întâmplat în peninsula de la marea Neagră în urmă cu o lună.

Pe de altă parte, există temeri că disputa ruso-ucraineană va duce şi la întreruperi ale livrării de gaz spre Europa.

Ajutor financiar pentru Ucraina

Pe de altă parte, situaţia din ucraina a fost tema principală a discuţiilor care au loc şi la întâlnirea Fondului Monetar Internaţional şi a Băncii Mondiale din SUA, la care participă miniştrii de finanţe ai lumii.

Economia Ucrainei a suferit două contracţii din 2008 şi se îndreptă din nou spre recesiune, guvernul ucrainean anticipând o pierdere de 3% din PIB pentru acest an. Moneda sa naţională a pierdut 35% în raport cu dolarul în 2014.

Miniştri de finanţe din ţările G7 şi bancherii centrali ai discutat despre nevoile financiare ale Ucrainei şi răspunsul pe care îl poate da comunitatea internaţională acestora. FMI va acorda un împrumut financiar de 14 miliarde de dolari până la 18 miliarde de dolari.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: