Camera Reprezentanţilor a adoptat sâmbătă un proiect de lege care lansează un ultimatum către TikTok, ce prevede interzicerea aplicaţiei în Statele Unite, cu excepţia cazului în care reţeaua de socializare întrerupe legăturile cu compania-mamă ByteDance şi, în sens mai larg, cu China, potrivit AFP.
Platforma video este acuzată de oficialii americani că a permis Beijingului să-i spioneze şi să-i manipuleze cei 170 de milioane de utilizatori din Statele Unite. Această interdicţie trebuie acum validată de Senat.
Interzicerea TikTok ar „încălca libertatea de exprimare” a 170 de milioane de americani, a protestat sâmbătă populara reţea de socializare în legătură cu acest proiect de lege.
Într-un e-mail către AFP, un purtător de cuvânt al platformei a precizat că proiectul de lege privind interdicţia „ar devasta 7 milioane de întreprinderi şi ar închide o platformă ce contribuie cu 24 de miliarde de dolari pe an la economia SUA”.
Pachetul de legi intitulat Actul de pace prin forță din secolul 21 ar permite, de asemenea, guvernului federal să transfere activele suverane rusești înghețate pentru a finanța războiul din Ucraina și să extindă sancțiunile împotriva Iranului și a exporturilor sale de petrol.
În plus, pachetul de ajutor conține mai multe măsuri privind sancțiunile Iranului, inclusiv două care „ar putea afecta în mod explicit exporturile de petrol iraniene dacă sunt implementate și aplicate”, potrivit ClearView Energy Partners, un grup de cercetare non-partizan. Statele Unite au impus deja numeroase sancțiuni asupra exporturilor de petrol ale Iranului din cauza programului său nuclear, dar livrările au crescut pe fondul cererii puternice din partea Chinei.
***