joi

28 martie, 2024

2 iunie, 2014

Doi din cinci angajatori autohtoni găsesc cu greu candidaţi potriviţi pentru locurile de muncă pe care le scot la concurs, procentul fiind cu patru puncte procentuale peste media globală, arată ultimul studiu „Deficitul de talente”, realizat de firma Manpower.

Procentul de 40% este mult mai bun decât cel înregistrat anul trecut, când România se afla în topul global pe locul 7, din acest punct de vedere, cu 57% din angajatori declarând că întâmpină dificultăţi pentru ocuparea locurilor de muncă vacante.

Scăderea aceasta bruscă nu trebuie corelată cu cererea şi oferta de pe piaţa muncii şi, până la următoarele studii, nu poate fi explicată încă.


În pofida acestei diminuări a procentului de angajatori nemulţumiţi de stocul de resurse umane, deficitul de candidaţi potriviţi este continuă să fie în Româna peste media mondială şi cea din regiunea EMEA (Europa, Orientul Mijlociu și Africa de Nord).

România – lipsa competenţelor profesionale specifice

La nivel mondial, unul din trei angajatori a declarat că are dificultăţi în găsirea candidaţilor potriviţi pentru ocuparea locurilor de muncă vacante, acesta fiind cel mai ridicat procent din ultimii 7 ani identificat de Manpower, în cadrul unui sondaj realizat pe un eşantion de peste 37.000 de angajatori din 42 de ţări şi teritorii.

Dacă la nivel global principala problemă o reprezintă numărul candidaţilor care aplică pentru joburi, în România, 54% din manageri sunt nemulţumiţi de calitatea profesională a candidaţilor – lipsa competenţelor profesionale specifice.

Media internaţională a angajatorilor ce acuză aceste probleme este cu 15 puncte sub procentul României – 35%. La nivel global, numărul mic al candidaţilor reprezintă principala problemă pe care o au în procesul recrutării.


„Angajatorii din întreaga lume percep lipsa competențelor profesionale specifice drept o cauză majoră a dificultăților cu care se confruntă în căutarea talentelor potrivite, însă media globală a celor care remarcă această problemă, de 35%,și cea regională de 37%, cu 19, respectiv 17 puncte procentuale sub cea din România, ne arată că în țara noastră discrepanța dintre talentele disponibile și cele de care au nevoie cu adevărat angajatorii este foarte largă, și îngustarea acesteia ar trebui să devină o prioritate. Deficitul de talente are un impact imediat asupra productivității și competitivității angajatorilor și a economiei în general… Aceasta este o problemă sistemică, a cărei rezolvare nu apare de la un an la altul”, explică Valentin Petrof, directorul general al ManpowerGroup România, citat într-un comunicat al companiei.

Sursa: Manpower

Topul ocupaţiilor cu deficit mare de talente

Pe locul întâi în topul posturilor vacante pe care angajatorii le consideră cel mai greu de ocupat se situează în continuare meseriaşii calificați – zidari, instalatori, sudori, zugravi, tâmplari, electricieni etc. Aceştia şi inginerii au ocupat mereu primele două locuri în top 10.

Au apărut probleme şi în recrutarea personalului din domeniul IT – a crescut dificultatea de identificarea oamenilor potriviţi, nu doar la manageri și directori, aflați pe locul 5 în top, ci și în privința personalului IT de nivel mediu și junior (locul 7, anul acesta, comparativ cu locul 8, în 2013).

Sursa: Manpower

Efecte

  • Mai mult de jumătate dintre angajatorii din România (54%) cred că deficitul de talente se resimte în principal la nivelul productivității și competitivității.
  • 40% dintre angajatori chestionați cred că deficitul de talente le afectează capacitatea de a-și deservi clienții și a răspunde nevoilor acestora. 19% dintre aceștia consideră că impactul asupra capacității este ridicat, iar alți 34% percep un impact mediu.
  • 38% cred că deficitul de talente duce la creșterea fluctuației de personal.
  • 28% din intervievaţi văd un efect negativ asupra creativității și inovației în organizație.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: