sâmbătă

27 aprilie, 2024

24 martie, 2019

2017 a fost un an excepțional pentru sistemul de companii din România din punct de vedere al profitabilității, înregistrând o marjă generală a sistemului de 8%.

Statistica mai arată că marja de profitabilitate a companiilor cu capital străin este aproape jumătate din marja declarată de companiile cu capital autohton (3,7% față de 6,7%, marja netă a profitabilității în 2017).

Când vine vorba însă de productivitate, statistica este în defavoarea capitalului autohton- 250.000 de lei/angajat/an, față de 550.000 de lei/angajat/an.


Paradoxal, deși firmele din România au devenit din ce în ce mai profitabile, impozitul pe profit scade ca pondere vîn PIB, astfel încât statul se bazează din ce în ce mai puțin pe încasările din impozitul pe profit.

Aceste date sunt cuprinse în studiul Capitalul Privat Românesc, analiză întocmită de Ziarul Financiar cu sprijinul PIAROM, ajunsă la a patra sa ediție.

Profit, profitabilitate, în funcție de natura capitalului

Potrivit datelor agregate de studiul ZF/Piarom, cele 500.000 de companii cu o cifră de afaceri diferită de zero au înregistrat în 2017 o cifră de afaceri de 1.359 miliarde de lei și un profit net total de 102 miliarde lei.

Evoluția în creștere a profitabilității a profitabilității în 2017 se datorează atât consumului în creltere cât și majorării productivității muncii, ca urmare a vitezei mai mari de creștere a cifrei de afaceri decât a salariilor.


Businessul românesc a avut un an excepțional, 2017 fiind al optulea an consecutiv de creștere economică. Întregul sistem de companii active din România a produs un rezultat net pozitiv (profit) total de 72 miliarde lei, adică 15 miliarde euro.

Diferența între marja de profit a companiilor cu capital privat românesc și cea a companiilor cu capital privat străin s-a păstrat constantă în 2017 față de 2016.

Mențiune importantă: în toată perioada 2014- 2017 (cea analizată în studiu), firmele străine au fost fie pe pierdere, fie cu o marjă de profitabilitate de 2-3 ori mai redusă decât cea a firmelor românești.

Productivitatea, invers decât profitabilitatea

Din datele agregate reiese că atât productivitatea companiilor cu capital autohton cât și cea a celor cu capital străin a crescut în 2017 cu 9% față de 2016. 26 de sectoare din economia românească raportează o productivitate  peste media de 336.000 de lei/salariat/an obținută la nivelul întregii economii, iar cele mai productive sectoare sunt rafinarea petrolului, extracția petrolului și a gazului și comerțul cu ridicata.

Transporturile aeriene, rafinarea petrolului și comerțul cu ridicata au rămas cele mai productive sectoare cu capital privat românesc în perioada 2014-2017, în condițiile în care productivitatea medie a firmelor private din România a crescut cu 16% în această perioadă.

La nivelul întregii economii, raportul între productivitatea firmelor cu capital românesc și a celor cu capital străin a fost de 1 la 2, sau mai mare, în intervalul 2014-2017.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: