vineri

29 martie, 2024

18 ianuarie, 2016

bogati
1% dintre locuitorii planetei au averi egale cu cele deținute de restul de 99%.

Decalajul major dintre săraci și bogați este reliefat din nou de ultimul raport Oxfam, care arată că cei mai bogați 62 de miliardari ai lumii dețin o avere cumulată cu cea deținută de jumătatea mai săracă a locuitorilor planetei.

Publicat în săptămâna în care mulți dintre bogații lumii se reunesc la Forumul Economic Mondial de la Davos, raportul arată că trebuie adoptate măsuri urgente pentru a stopa trendul care arată că 1% dintre locuitorii planetei au averi egale cu cele deținute de restul de 99%.

Raportul Oxfam mai arată că averile celor mai săraci 50% dintre oameni au scăzut, între 2010 și 2015, cu 41%, perioadă în care populația lumii a crescut cu 400 de milioane. În aceeași perioadă, averile celor mai bogați 62 au crescut cu 500 miliarde dolari, atingând suma totală de 1,7 trilioane dolari.


Mark Goldring, președintele executiv al Oxfam, afirmă: “Este pur și simplu de neacceptat faptul că o mână de oameni, care încap practic într-un autocar, să dețină bogății cât jumătate din populația globului. Liderii mondiali, care se arată preocupați de escaladarea crizei generate de inechitate, nu au făcut nimic concret pentru a se asigura că și celor mai săraci oameni ai planetei le revin beneficii echitabile ale creșterii economice globale. Într-o lume în care 9 oameni din 10 se culcă înfometați nu ne mai permitem să dăm celor bogați cea mai mare parte a tortului”.

Lideri mondiali, printre care se numără Papa Francisc sau șefa FMI Christine Lagarde, au făcut apel la reducerea inechității globale, însă Oxfam remarcă faptul că îndemnurile nu au fost urmate de acțiuni concrete. În aceste condiții, previziunea conform căreia cei mai bogați 1% locuitori ai planetei vor deține în 2016 o avere egală cu cea deținută de jumătate a populației s-a îndeplinit cu un an mai devreme.

Pentru redresarea situației, Oxfam afirmă că este nevoie de acțiuni în 3 domenii:

  • O acțiune hotărâtă în domeniul evaziunii fiscale
  • Investiții susținute în servicii publice
  • Salarii minime mai mari

În viziunea Oxfam, prioritatea constă în combaterea evaziunii fiscale, în primul rând prin desființarea paradisurilor fiscale la care apelează persoane și companii, care evită astfel plata taxelor și privează guvernele de fonduri care ar putea fi utilizate în combaterea sărăciei și inechității sociale.


Oxfam estimează că bogații lumii au plasate 7,6 trilioane dolari în conturi offshore, iar 30% dintre fondurile generate în Africa se duc în același tip de conturi.

Oxfam a anunțat că vrea să ridice această problemă la Davos, și să vorbească directorilor executivi de multinaționale despre strategiile lor greșite de opimizare fiscală.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: