cursdeguvernare

sâmbătă

7 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Studiu Imperial College London: Asociem criza economică cu 160.000 de decese provocate de cancer în UE

27 mai, 2016

cancerCreșterea șomajului și reducerea cheltuielilor din sistemul sanitar, două dintre efectele crizei financiare declanșate în 2008, sunt asociate cu creșterea mortalității din cauza cancerului, potrivit unui studiu al Imperial College London, publicat în revista de specialitate The Lancet.

Cheltuielile din sistemul de sănătate sunt strâns legate de decesele din cauza cancerului, ceea ce înseamnă că  reducerea acestor bugete poate costa vieți, a declarat dr. Mahiben Maruthappu, coordonatorul lucrării.

„Asociem criza economică recentă cu până la 260.000 de decese de cancer suplimentare în țările OECD, între anii 2008 și 2010, dintre care 160.000 în Uniunea Europeană”, este principala constatate a analizei și, totodată, prima cuantificare a efectelor crizei din 2008 – 2010 în acest domeniu.


Studiul este, de asemenea, prima analiză globală care se ocupă de efectele șomajului și ale dinamicii cheltuielilor din sănătate asupra mortalității din cauza cancerului.

„Cancerul este cauza principală a deceselor din lume, așa că înțelegerea modului în care schimbările economice pot afecta supraviețuirea în cazul unui cancer este crucială”, a explicat Mahiben Maruthappu.

Analiza a curpins câteva tipuri de cancer tratabile (cu șanse de supraviețuire de peste 50%) și netratabile (cu șanse de supraviețuire sub 10%): cancerul de prostată, cel de sân, cancerul colorectal și de plămâni.

Concluzia este că o majorare a șomajului este asociată cu o creștere a deceselor pentru toate aceste tipuri de cancer, dar această legătură dispare când se ia în considerare acoperirea universală cu servicii medicale.


Cea mai puternică legătură există între șomaj și cancerele tratabile, ceea ce evidențiază importanța accesului la serviciile medicale – o creștere de 1% a șomajului a fost asociată cu 0,37 cazuri suplimentare de deces prin cancer la 100.000 de locuitori.

„În țările unde nu există nici o acoperire socială generală, accesul la îngrijire depinde de multe ori de contractul individual de muncă. În cazul șomerilor, pacienții sunt diagnosticați probabil cu întârziere și primesc un tratament sărac sau întârziat”, a explicat profesorul Rifat Atun de la Universitatea Harvard.

Autorii atrag atenția că studiul arată doar o legătură între mortalitate, șomaj și cheltuielile din sănătate, dar nu dovedește o relație de cauzalitate între acestea.

Există însă, în mod clar, susțin autorii, o corelație cronologică între acestea – schimbările înregistrate de șomaj sunt urmate de modificări la capitolul mortalității provocate de cancer, ceea ce întărește ipoteza existenței unei legături.

Studiul este efectuat cu date ce se opresc la anul 2010, astfel încât nu conține și o analiză a efectelor pe termen lung.

Studiul a fost realizat de o echipă de cercetători de la Harvard University, Oxford University și King’s College London; au fost folosite date de la Banca Mondială și Organizația Mondială a Sănătății referitoare la situația din 70 de țări, cu o populație totală de peste 2 miliarde de oameni. S-au urmărit evoluțiile pe 20 de ani, între 1990 și 2010.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: