luni

15 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

4 decembrie, 2015

preturi de consumCea mai mare parte a banilor economisiți ca urmare a reducerilor de preț operate de comercianții din piața bunurilor de larg consum (FMCG) în urma scăderii cotei TVA la alimente la 9% a fost investită tot în consum, reiese dintr-un studiu realizat de institutul de cercetare GfK.

”Din suma totală pe care românii ar fi putut să o economisească în urma unor prețuri mai mici, 76% a fost reintrodusă în circuitul cumpărăturilor de larg consum”, se arată în documentul citat.

În perioada iunie-septembrie 2015, prețurile din acest segment au scăzut cu 6,8%, potrivit datelor INS centralizate de GfK.


Mai mult de jumătate din economiile făcute ca urmare a reducerilor de preț au fost direcționate către produsele alimentare și băuturile non-alcoolice. Circa 17% au mers către zona produselor ne-alimentare, produse de îngrijire personală și de îngrijire a casei. Restul sumei a rămas în buzunarul românilor, fie pentru alte cheltuieli, fie pentru economisire.

La nivelul comportamentului de consum s-au observat o serie de modificări. Chiar după intrarea în vigoare a reducerii de TVA, sumele economiile au fost cheltuite, în proporții egalte, pentru produse alimentare și pentru produse ne-alimentare. În primele luni, românii au optat pentru produse de îngrijire personală dintr-un segment de preț superior, însă acest fenomen s-a diminuat, iar la sfârșitul perioadei analizate cea mai mare parte a sumelor economisite au fost investite tot în produse alimentare.

gfk
Sursă: GfK

Studiul are la bază date din Panelul de gospodării GfK România, fiind analizate 3.000 gospodării, reprezentative la nivel național.

 


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: