joi

25 aprilie, 2024

13 iunie, 2019

Durata medie de plată a facturilor între companii a crescut în România cu 17% până la 41 de zile (de la 35 ) în 2018.

Media europeană este de 40 de zile potrivit raportului privind comportamentul de plată în 29 de țări europene realizat de Intrum în primele patru luni ale anului.

De asemenea, entităţilor publice le ia mai mult timp ca anul trecut să-şi plătească facturile: 45 de zile faţă de  43 în 2018 şi 40 în 2017.


 

Răspunsurile antreprenorilor din România la sondajul Intrum descriu dimensiunile unui blocajul financiar în care 78% dintre companii sunt îngrijorate de plata cu întârziere a facturilor de către parteneri, peste media europeană de 50%.

Totuși, o proporție mai mică (deşi considerabilă, 51%) de companii românești se tem că înârzierea debitorilor la plata facturilor le va aduce pierderi de venit.


Proporţia este aceeaşi cu a Bosniei – Herţegovina şi mult peste media europeană (28%).

Totodată, 70% dintre companii spun că principala cauză a restanţelor constă în dificultățile financiare ale datornicilor, în ușoară scădere față de 2018 (74%), dar din nou mult peste media europeană (54%).

Riscurile legate de debitorii restanți vor crește în următoarele 12 luni, spun 28% din antreprenorii participanți, în creștere față de 19% în 2018.

Antreprenorii din România care doresc să facă angajări ca să crească viteza încasărilorsunt printre cei mai numeroşi (proporţional): 49%, după italieni (52%) şi bosniaci (50%).

Intrum este lider de piaţă în consultanţa privind managementul datoriilor şi are 80.000 de clienţi şi 9.000 de angajaţi în 25 de ţări, potrivit datelor proprii.

Spectrul recesiunii

Fără legătură cu definițiile economice sau cu creșterea nominală a PIB, 19% dintre companiile românești consideră economia României este deja în recesiune.

Alți aproape 30% consideră că România va intra în recesiune într-un an, 20% – în 2 ani, iar peste 10% – în 3-5 ani.

Pesimiştii cumulează în total 80%, a cincea cea mai mare proporţie după cea din Grecia, Italia, Portugalia şi Cehia.

Ca urmare, trei din cinci companii româneşti taie deja din costuri şi una din două caută soluții să-și asigure plata la timp a facturilor de către clienți.

Pe de altă parte, antreprenorii din România sunt optimişti privind dezvoltarea instrumentelor de plată fără cash: 63% cred că nu vor mai fi plăţi în numerar în cel mult 10 ani, dintre care jumătate se așteaptă ca progrsul să se petreacă în doi sau cinci ani.

Sondajul Intrum a avut loc în 29 de țări, între 31 ianuarie şi 5 aprilie 2019, când s-au strâns informații de la 11,856 companii din toată Europa. Rezultatele privind României au fost bazate pe răspunsuri din partea a 398 de companii locale.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: