Creşterea costului forţei de muncă, triplă față de creșterea economică și în contradicție cu scăderea productivității muncii

Costul orar al forţei de muncă a crescut în trimestrul III 2019 cu 13,18% faţă de aceeaşi perioadă din 2018, potrivit datelor publicate de INS.… Mai mult›
04.12.2019
Și o veste bună: „Inflaţia industrială” a scăzut puternic

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) a scăzut cu peste patru puncte procentuale pe parcursul ultimelor 12 luni, de la 6,38% în octombrie 2018 la doar… Mai mult›
03.12.2019
Proiectul finlandez: Compromis european pentru Bugetul multianual UE. Cine pierde, cine câștigă – punctele sensibile

Președinția finlandeză a Consiliului UE a finalizat, după lungi negocieri cu statele membre, propunerea unui acord pe marginea următorului Cadru Financiar Multianual al Uniunii. Documentul… Mai mult›
03.12.2019
Cum conduci și dezvolți un oraș ca Oradea: Interviu Ilie Bolojan. ”Asumă-ți măsurile de dezvoltare, nu pe cele populare”

Doar 2-3 idei din amplul interviu cu Ilie Bolojan, primarul minicipiului Oradea – un oraș în care, dacă ajungi, ai impresia că ești, deja în… Mai mult›
03.12.2019

Studiu / Cel puțin 236 de deținuți politici, în Rusia
de Iulian Soare , 30.4.2019
În Rusia există cel puțin 236 de cazuri de prizonieri politici, cifră aflată într-o creştere evidentă comparativ cu anii precedenţi, potrivit unui studiu citat de Agerpres.
Studiul a fost realizat de Perseus Strategies, un birou de avocaţi din Washington, și pornește de la constatarea că acest număr al deținuților politici este cel care a putut fi documentat, dar cifra reală este probabil “mult mai ridicată”.
În februarie 2015 existau 46 de prizonieri politici în Rusia, potrivit unei liste realizate de Memorial, o mişcare a societăţii civile ruse care a sprijinit studiul Perseus Strategies.
Conform cercetării realizate de Perseus Strategies, Rusia a reuşit să întemniţeze opozanţi cu ajutorul unor acuzaţii “în mod notoriu evazive”, cum ar fi cele referitoare la huliganism sau insultarea sentimentelor religioase.
Fostul ministru canadian de justiţie Irwin Cotler, în prezent directorul Centrului Raoul Wallenberg pentru drepturile omului, a afirmat că în Rusia are loc o “incriminare a vieţii cotidiene”.
“Toţi cei care sunt consideraţi ca fiind opozanţi ai regimului sunt pasibili de acuzaţii înscenate”, a explicat Cotler, care a participat la realizarea studiului.
Cercetarea mai indică faptul că, pe lângă opozanţii politici, autorităţile ruse au în colimator şi lideri ai minorităţilor etnice sau religioase, militanţi pentru drepturile persoanelor LGBT, jurnalişti şi mai nou militanţi ucraineni, după anexarea Crimeii în 2014.
Conform studiului, cel mai vechi prizonier politic din Rusia este în acest moment Alexei Pichugin, un angajat al fostului gigant petrolier Iukos, arestat în 2003.
Pichugin ispăşeşte o pedeapsă cu închisoare pe viaţă, pentru mai multe acuzaţii, printre care şi ucidere. Apărătorii săi susţin însă că este vorba de acuzaţii false, destinate să-l afecteze pe şeful Iukos din acea vreme, Mihail Hodorkovski, devenit opozantul cel mai cunoscut al preşedintelui Vladimir Putin din exil.
Conform mamei lui Pichugin, Alla Nikolaevna Pichugina, fiul său suferă de mai multe probleme de sănătate. “Trăieşte într-o celulă minusculă de 16 ani, fără să vadă soarele”, a declarat telefonic, pentru AFP, mama prizonierului.
“Îl ţin închis pentru că vor ca el să depună mărturie falsă împotriva lui Hodorkovski, ceea ce Alexei refuză”, a precizat Alla Nikolaevna Pichugina.