Studiu antropologic: Smartphone-ul a devenit „locul în care ne trăim viața” - CursDeGuvernare.ro
luni

25 octombrie, 2021

Studiu antropologic: Smartphone-ul a devenit „locul în care ne trăim viața”

16 mai, 2021

Oamenii formează o legătură emoțională puternică cu spartphone-ul lor, unii fiind la fel de atașați de el precum sunt de casa în care locuiesc, este concluzia unui studiu realizat de o echipă de antropologi de la University College London.

„Smartphone-ul nu mai este doar un dispozitiv pe care îl folosim. El a devenit locul în care trăim”, spune Daniel Miller, profesor la UCL, coordonatorul cercetării efectuate timp de referitor la utilizarea dispozitivelor de tip smartphone în nouă țări din toată lumea, din Irlanda până în Camerun.

„Chiar și atunci când suntem împreună fizic, putem deveni foarte rapid singuri prin folosirea telefonului”, a adăugat el, citat de  The Guardian, preluată de Digi24.ro.  Cauza specifică este folosirea aplicațiilor de comunicare precum WhatsApp.


„Pentru utilizatori din toată lumea, o singură aplicație a devenit cea mai importantă funcție a smartphone-ului – LINE în Japonia, WeChat în China sau WhatsApp în Brazilia. Aceste aplicații sunt platforme unde frații discută despre cum să aibă grijă de părinții lor în vârstă, acolo unde părinții fac schimb de fotografii cu bebelușii lor, sau acolo unde migranții se reconectează cu familiile lor”, mai arată studiul.

Smartphone-urile au devenit necesități de bază

Analiza mai arată că smartphone-urile au devenit necesități de bază „Telefonul este obiectul cel mai apropiat de casă sau locul de muncă în ce privește cantitatea de timp pe care i-o dedicăm. El devine un «acasă de transport». Suntem mereu acasă pe smartphone-ul nostru. Am devenit niște melci umani care ne transportam casa în buzunar”.

Cercetătorii spun că acest nou „acasă” nu este, neapărat, un loc de relaxare, pentru că el este și spațiul în care are loc comunicarea de la serviciu sau de pe rețelele sociale.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

„Smartphone-ul poate reduce experiența casei ca loc de relaxare și refugiu. Angajații îl folosesc pentru a păstra contactul cu locul de muncă și după ce au terminat programul, de exemplu”.


Pe de altă parte, Miller spune că folosirea acestor dispozitive are importante aspecte pozitive – creează noi spații pentru comunicare între familii sau pentru dezbatere politică – „Doar urmărind multitudinea de posibilități de utilizare diferite putem înțelege pe deplin felul în care ne-au schimbat smartphone-urile viețile”, a concluzionat el.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr