sâmbătă

20 aprilie, 2024

3 iunie, 2020

Pierderile provocate universităților australiene din cauza  închiderii granițelor ca măsură de prevenire a răspândirii noului coronavirus ar putea urca la 10 miliarde de euro, până în 2023, conform estimărilor grupului de lobby Universities Australia. Suma reprezintă venituri pierdute ca urmare a absenței studenţilor străini.

Acest deficit va avea consecinţe durabile asupra unităţilor de învăţământ superior, dar şi asupra cercetării şi inovării, potrivit Universities Australia, citat de Agerpres.

Educaţia este al treilea „sector de export” pentru Australia, după cele ale minereului de fier şi cărbunelui. Anul trecut, peste 500.000 de studenţi străini erau înscrişi în numeroasele universităţi ale ţării, aducând economiei naţionale venituri de 32 de miliarde de dolari australieni (20 de miliarde de euro).


Sectorul ar putea pierde în 2020 până la 4,8 miliarde de dolari australieni, iar pierderile ar putea ajunge la 16 miliarde de dolari australieni (10 miliarde de euro) în 2023.

„Aceste venituri nu finanţează doar personalul şi instituţiile destinate formării următoarei generaţii de lucrători calificaţi, ci şi o mare parte din cercetarea şi inovarea care menţin Australia competitivă la nivel internaţional”, a declarat CEO-ul grupului, Catriona Jackson.

După ce au fost declarate neeligibile pentru ajutoarele salariale acordate de către guvern în timpul epidemiei, universităţile fac presiuni pentru a obţine fonduri în contextul în care peste 20.000 de locuri de muncă ale cadrelor didactice şi personalului administrativ sunt ameninţate.

Pe 3 aprilie, la mijlocul primului semestru universitar, prim-ministrul Scott Morrison le-a cerut studenţilor străini „să se întoarcă acasă”, în timp ce ţara a început să ia măsuri de izolare pentru a opri răspândirea epidemiei de COVID-19.


Cu toate acestea, numeroşi studenţi au rămas blocaţi în ţară şi depind acum de organizaţiile caritabile pentru a se putea hrăni.

Scott Morrison a declarat că interdicţia de a intra în Australia pentru călătorii străini ar putea dura mai multe luni. Unele state intenţionează totuşi să facă o excepţie pentru studenţii străini dispuşi să fie plasaţi în izolare obligatorie timp de 14 zile la sosire.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: