sâmbătă

27 aprilie, 2024

20 martie, 2020

Mai multe grupuri de tineri cercetători români produc echipamente de protecție ce ar putea fi folosite de cadrele medicale, în lipsa echipamentelor clasice de protecție, în activitatea de combatere a epidemie.

Societatea Studenților în Medicină din București și echipa Viziere.ro, un consorțiu de organizații de tineri inventatori români de la Nod Makerspace, Clarkvision și THE PLOT, au realizat viziere de protecție confecționate din plastic PET.

Până acum, Viziere.ro a primit peste 3.000 de cereri pentru producerea a peste 20.000 viziere pentru personal medical, ambulanțieri, farmaciști, personal DSU sau jandarmi care se află în prima linie de acțiune.


„Știm că produsul există și nu ne dorim să il reinventăm, ci să ne adresăm unei nevoi. Spre deosebire de vizierele comercializate, viziera concepută de noi va fi gratuită și disponibilă în măsura posibilităților de producție”, spun tinerii din acest grup.

Viziera se poartă peste ochelarii d eprotecție, nu se aburește și nu costă nimic, toate sunt donații.

Echipamente realizate prin tehnologia printării 3D

O a doua idee dezvoltată, potrivit unui comunicat de presă al UMF „Carol Davila” , este realizată împreună cu Asociaţia Medicală Română de Biomodelare 3D, care pune la dispoziţie echipamente ce constau în viziere şi ochelari de protecţie împotriva infectării cu COVID-19.

Aceste echipamente sunt realizate prin tehnologia printării 3D şi conţin materiale plastice de diverse tipuri (PTEG, PLA, ABS Medical, etc).


„Potrivit producătorului, AMRB3D, chiar dacă nu sunt încă omologate, aceste echipamente pot susţine, în proporţie de 100%, aceleaşi funcţii de protecţie deţinute de către vizierele şi ochelarii clasici”, se arată în comunicat.

Procedura de producţie 3D pentru o vizieră sau o pereche de ochelari de protecţie durează aproximativ 60 de minuteş şi implică practic printarea suportului, decuparea filmului PVC şi montarea acestuia.

„În prezent, sectorul medical trece prin momente foarte dificile. Odată cu creşterea numărului de persoane infectate, este posibil să se ajungă în unele spitale la epuizarea stocurilor de echipamente de protecţie din dotare. Tocmai de aceea consider că această iniţiativă este foarte bună şi s-ar putea ca aceste echipamente, deşi nu sunt omologate, să fie foarte utile în acel moment. Este foarte important să asigurăm protecţia personalului medical pentru a asigura implicit tratamentul pacienţilor infectaţi cu COVID-19 şi pentru a putea lupta eficient cu acest virus.

Invit spitalele şi institutele afiliate UMFCD Bucureşti să se scrie la adresa de email echipamente.protectie@umfcd.ro dacă îşi vor epuiza stocurile şi vor avea nevoie de astfel de echipamente. Acestea vor fi furnizate în regim gratuit în limita stocurilor disponibile”, a declarat rectorul UMF „Carol Davila”, Viorel Jinga, potrivit Agerpres.

Medici din mai multe spitale (nu din unitățile ce fac parte din rețeau de tratare a bolnavilor cu coronavirus) au acuzat în ultimele săptămâni lipsa echipamentelor de protecție, iar unii dintre ei spun că lucrează cu măști și mănuși cumpărate de ei, chiar la suprapreț.

Reamintim că la izbucnirea epidemiei din China România nu avea niciun stoc național de echipamente medicale de protecție, așa cum a dezvăluit secretarul de stat în Ministerul Sănătății Nelu Tătaru.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: