miercuri

19 ianuarie, 2022

Strategie/ În aşteptarea sancţiunilor, companiile rusești cumpără acțiuni la companiile occidentale

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

17 martie, 2014

În aşteptarea deciziilor oficiale privind iminentele sancţiuni economice, marile companii ruseşti reacţionează de o manieră care va pune în încurcătură Occidentul.

Agenţia Reuters a anunţat, luni, că Rosneft, cea mai importantă companie petrolieră din Rusia, cumpără acţiuni Pirelli, iar New York Times publică ştirea conform căreia miliardarii ruşi Mikhail Fridman şi German Khan au ajuns la o înţelegere cu compania germană RWE, de la care vor cumpăra subsidiara RWE Dea, specializată în exploatarea petrolului şi gazelor naturale.

Rosneft, acţionar la Pirelli

Cea mai importantă companie petrolieră din Rusia va deveni, indirect, acţionar al producătorului Italian de anvelope, Pirelli, anunţă Reuters.


Rosneft a ajuns la un acord cadru cu un grup de acţionari Pirelli, urmând să deţină 50% dintr-o nouă firmă care va prelua Camfin (proprietar a 20,3% acţiuni Pirelli). Restul de 50% va fi deţinut de Intesa Sanpaolo, UniCredit şi Nuove Partecipazioni.

Informaţia a fost confirmată de bancherii italieni de la Intesa Sanpaolo, care vor participa la constituirea noii societăţi, alături de Rosneft.

Ca parte a înţelegerii, şi brokerii italieni de la Clessidra îşi vor vinde acţiunile de la Pirelli către noua companie.

Mikhail Fridman şi German Khan cumpără RWE Dea cu 5 miliarde euro

Compania germană RWE a anunţat duminică că a ajuns la o înţelegere preliminară cu miliardarii ruşi Mikhail Fridman şi German Khan, pentru a vinde subsidiara RWE Dea, pentru suma de 5,1 miliarde euro.


Achiziţia este prima din domeniul petrolier pe care o efectuează LetterOne Group, firmă de investiţii creată în 2013 de Mikhail Fridman şi German Khan, după vânzarea acţiunilor lor deţinute la TNK, afiliată a British Petroleum. Mikhail Fridman şi German Khan au încasat în urma acelei tranzacţii 14 miliarde de dolari.

Analiştilor New York Times li se pare “neobişnuit” momentul acestui anunţ, făcut în perioada în care există îngrijorări în Europa, în special în Germania, cu privire la exportul de gaze ruseşti.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

RWE încearcă de un an să vândă RWE Dea, în încercarea de a reduce pierderile companiei (2,8 miliarde euro în 2013).

Principalele active al RWE Dea sunt exploatări sau licenţe de exploatare petrolieră situate în Germania, Norvegia, Marea Britanie, Danemarca şi Egipt.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

 ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium) va...

rrr