vineri

29 martie, 2024

14 iulie, 2021

paduri despaduriri taieri ilegaleStrategia Uniunii Europene de încurajare a protecției pădurilor a transformat o dezbatere științifică într-o adevărată furtună de foc ce a întors una dintre cele mai vechi industrii ale blocului comunitar împotriva autorităților de reglementare.

Politicienii, companiile de exploatare și prelucrare a lemnului și oamenii de știință nu par a găsi un consens privind cele mai bune metode de protejare a pădurilor din Europa, scrie publicația Bloomberg, preluată de Digi24.

Mai mult de două cincimi din Europa este acoperită de păduri, suprafețe ce joacă un rol esențial în captarea și stocarea gazelor cu efect de seră,care accelerează schimbările climatice atunci când se adună în atmosferă.


Copacii reprezintă, de asemenea, baza unei industrii estimată la o valoare de circa 640 miliarde de euro, în care lucrează milioane de oameni. 

Într-o prezentare de 19 de pagini publicată luna aceasta de către mai multe grupuri de mediu, Comisia Europeană a transmis că pregătește o nouă serie de măsuri și norme de supraveghere cu tehnologii de vârf, pentru a proteja pădurile europene „aflate sub o presiune tot mai mare”, eficientizând în același timp actul de guvernare în toate cele 27 de state membre.

Comisia Europeană dorește extinderea suprafeței pădurilor în interiorul UE prin plantarea a încătrei miliarde de copaci, chiar dacă încurajează utilizarea în cantități mai mari a lemnului pentru a înlocui betonul generator de emisii de CO2 în sectorul construcțiilor.

În timp ce strategia elaborată la Bruxelles ar putea reprezenta un avantaj pentru mediul înconjurător, comercianții de lemn, care se tem de un nou set de restricții mai puternice, au făcut front comun pentru a combate propunerea Comisiei Europene.

Nici măcar experții nu au ajuns la consens


„Comisia s-a angajat într-un joc politic cu mize extrem de mari”, a declarat Anna Holmberg, lobbyistă în Bruxelles pentru industria forestieră suedeză, a treia ca mărime din lume. În opinia acesteia, noua strategie a UE privind pădurile nu are în vedere și interesele proprietarilor și investitorilor de păduri.

Confederația proprietarilor de păduri europeni, un alt grup de lobby, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că măsurile de supraveghere ar putea genera informații înșelătoare.

Tensiunile dintre autoritățile europene și actorii din industria lemnului s-au intensificat după ce oamenii de știință de la Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene (JRC) au publicat în iulie 2020 un raport care a constatat o creștere bruscă, cu aproape jumătate, a suprafeței pădurilor defrișate pe o perioadă de trei ani, până în 2018.

Experții de la Bruxelles au avertizat că cererea tot mai mare de produse din lemn riscă să îngreuneze obiectivele climatice ale Uniunii Europene de a reduce cu 55% gradul de emisii de CO2 până în 2030 și de a ajunge la neutralitate climatică până în 2050, pentru că defrișarea pădurilor afectează un important bazin de combatere a carbonului din atmosferă.

Pentru a complica și mai mult lucrurile, în aprilie, un alt grup de oameni de știință, care este afiliat Institutului Forestier European, o organizație internațională ce lucrează în diverse domenii de cercetare și supraveghează mecanismul UE de reducere a emisiilor cauzate de despăduriri, a declarat că estimările JRC sunt greșite.

„Schimbările mari de recoltă raportate de JRC rezultă din erori metodologice”, au scris cei 30 de oameni de știință din cadrul European Forest Institute în revista Nature, subliniind și că evaluările realizate de grupul de experți al Comisiei au fost atribuite în mod greșit defrișărilor în scop comercial, pentru că s-au luat în calcul și schimbările din păduri datorate fenomenelor naturale precum seceta și furtunile care doboară arborii.

O nouă industrie: startup-uri de date climatice

Dezacordul în privința unei abordări comune în ceea ce privește fenomenul despăduririi în Europa îngreunează capacitatea companiilor și a factorilor de decizie politică în a gestiona daunele în creștere provocate de schimbările climatice.

Pentru pădurari, o succesiune de decenii de ierni mai calde și veri mai uscate a slăbit capacitatea de rezistență a pădurilor în fața fenomenelor metorologice extreme, expunând copacii la incendii și specii invazive. Spre exemplu, gândacii de molid au distrus milioane de hectare de pădure și au provocat daune de miliarde de euro, forțându-i pe exploatatorii de lemn să distrugă pădurile afectate și să replanteze noi specii de copaci.

Comisia Europeană a direcționat miliarde de euro în vederea construirii unei constelații de sateliți de observare a Pământului, gestionată de Copernicus, programul Uniunii Europene de observare a Pământului și de combatere a schimbărilor climatice. Volumul masiv de informații disponibile oferite de Programul Copernicus a condus la o nouă industrie care se află acum în plină dezvoltare, industria startup-urilor de date climatice, care oferă sprijin științific guvernelor și companiilor.

„Inventarierea suprafețelor forestiere pot fi realizată numai prin interacțiune multiplă, care include date prin satelit, precum și informații măsurate în teren”, a declarat Rolf Schmitz, fondator și director executiv al companiei finlandeze Collective Crunch. Aceasta se ocupă cu transpunerea datelor satelitare în algoritmi de inteligență artificială concepuți pentru a maximiza capturarea de emisiile de CO2 din atmosferă.

Pentru a construi încredere și a deschide industria forestieră către noi piețe digitale, oamenii de știință care lucrează cu datele trebuie să „verifice faptele, precum și ratele de eroare”, a mai punctat Schmitz. Acesta a calificat ca „senzațional” studiul Centrului Comun de Cercetare al Comisiei Europene și a pus sub semnul întrebării acuratețea acestuia.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: