miercuri

29 martie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

30 octombrie, 2013

Guvernul dispune de resurse nesperate de gaz metan din producție proprie, ceea ce ar putea sta la baza reducerii cheltuielilor cu încălzirea în această iarnă.  Asta pentru că modificarea structurii coșului de consum va aduce economii substanțiale la bugetul de stat.

Motivul este că, după rezilierea contractului cu Interagro deținută de omul de afaceri Ioan Niculae, Romgaz nu a mai găsit cumpărători industriali, așa că a stocat aproape toată producția din acest an.

În momentul de față România are stocuri record , de 2,5 miliarde de metri cubi, iar stocurile Romgaz vor intra în consumul din această iarnă cu atât mai mult cu cât va fi impus ca o cotă de 34% din coș să fie gaze de înmagazinare, după cum a afirmat recent preşedintele ANRE Nicolae Havrileţ


În plus, nici necesarul din import, care are un preț dublu față de cel autohton, nu va mai fi la fel de mare. „La coşul pentru noiembrie am impus o cotă de import de doar 15%. În alţi ani, aveam măcar 35% în această perioadă”, arată preşedintele ANRE.

Producţia totală anuală a României este de circa 12-13 miliarde de metri cubi.

Preţul gazului intern este de 180-220 dolari/ mia de metri cubi. Cel de import este 400 de dolari. Populaţia primeşte gazele la un preţ de coş ce reprezintă o medie ponderată cu cantitatea între intern şi export.

Paradoxul este că, în ciuda faptului că factura energetică va fi mai redusă cu sute de milioane de euro, populația ar putea plăti un preț mai mare la gaz cu 2-3%, din cauza procesului de liberalizare a pieței de profil.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Moto: ”Generalii mei, în temeinica lor prostie, veneau și-mi spuneau: <Majestate, oamenii nu mai vor să lupte>. Iar eu în sinea mea mă gândeam: <adică nu mai vor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: