duminică

21 aprilie, 2024

21 iunie, 2011

Compania Sterling Resources a înaintat, luni, o notificare privind existenţa unui diferend cu statul român, ca urmare a acţiunilor ”deliberate şi discriminatorii” întreprinse împotriva investiţiilor efectuate de companie în perimetrele sale, Midia şi Pelican, din Marea Neagră.

Potrivit unui comunicat al Sterling Resources, aceste acţiuni includ atacuri în mass-media şi diverse fapte destinate a bloca desfăşurarea operaţiunilor companiei în perimetrele offshore primite în concesiune.

Notificarea a fost depusă în baza acordului între România şi Canada pentru promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor.


Următoarea acţiune la care poate recurge compania o reprezintă iniţierea procedurilor de arbitraj internaţional în baza acordului între România şi Canada. Prin acord, România şi-a asumat obligaţii cu privire la protejarea investiţiilor efectuate în România de investitorii canadieni.

Notificarea diferendului implică o perioadă de 6 luni de negocieri în vederea soluţionării pe cale amiabilă a problemelor, iar dacă Sterling nu va obţine în această perioadă o soluţionare satisfăcătoare a problemelor, compania le va putea înainta spre soluţionare instanţei de arbitraj.

În cadrul arbitrajului, Sterling va pretinde despăgubiri băneşti care să reflecte întreaga valoare semnificativă de piaţă a activelor sale din Marea Neagră.

Conform comunicatului, acţiunile întreprinse de statul român pentru blocarea desfăşurării operaţiunilor companiei în perimetrele offshore primite în concesiune au fost iniţiate la începutul anului 2009. Sterling a desfăşurat în 2008 o campanie de explorare, iar în luna februarie 2009 diferendul teritorial cu Ucraina ce afecta unele porţiuni din suprafaţa concesiunii a fost soluţionat în favoarea României.


De asemenea, compania canadiană reclamă că autorităţile române au cerut Parchetului General – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizata şi Terorism (DIICOT) întreprinderea unei anchete cu privire la procedura urmată de autorităţile guvernamentale în vederea încheierii acordului de concesiune.

”Deşi înţelegerea noastră este că investigaţia în curs nu este îndreptată împotriva firmei Sterling, faptul că aceasta continuă să se desfăşoare şi în prezent, precum şi ritmul lent în care are loc, au dat naştere unor zvonuri şi insinuări care pătează reputaţia Sterling şi au efecte extrem de păgubitoare asupra capacităţii companiei de a beneficia de un tratament prompt şi corect din partea autorităţilor guvernamentale”, susţine Sterling.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: