miercuri

19 iunie, 2024

17 octombrie, 2017

Oraşul Rakka, fosta capitală a grupării jihadiste Statul Islamic în Siria, a fost recucerită marţi de forţele susţinute de Statele Unite, după mai multe luni de confruntări armate devastatoare, relatează AFP.

Căderea oraşului Rakka, anunţată de către un purtător de cuvânt al Forţelor Democratice Siriene (FDS), reprezintă o înfrângere extrem de importantă a grupării ultraradicale, al cărei ”califat” aproape că s-a prăbuşit în Siria şi în Irakul vecin, în urma multiplelor ofensive vizând să o disloce din regiuni pe care le-a cucerit în 2014.

”Operaţiunile militare la Rakka s-au încheiat. Oraşul este sub controlul total” al FDS, a declarat pentru AFP Talal Sello, un purtător de cuvânt al acestei alianţe de combatanţi kurzi şi arabi care a intrat în oraşul din nordul ţării în iunie.


”Totul s-a terminat la Rakka (…). În prezent au loc operaţiuni de eliminare a celulelor adormite, dacă le găsim, şi în vederea deminării oraşului”, a adăugat el.

Potrivit lui Talal Sello, FDS urmau ”să publice un comunicat oficial anunţând eliberarea oraşului”.

FDS au recucerit marţi un spital şi un stadion municipal în centrul Rakka, ultimele două redute în care se baricadau câteva zeci de jihadişti străini.

Rakka a devenit simbolul celor mai sângeroase atrocităţi comise de organizaţia jihadistă, care a planificat aici atentate sângeroase în mai multe ţări, în special în Europa.


În ultimele zile, în virtutea unui acord negociat de către oficiali locali şi reprezentanţi tribali, ultimii civili prinşi în oraş au putut să fie evacuaţi, iar jihadişti sirieni au fost autorizaţi să părăsească oraşul, potrivit FDS. Aproximativ 275 de jihadişti sirieni şi familiile lor au fost evacuaţi.

Coaliţia internaţională condusă de Washington a reiterat în mai multe rânduri că aceşti combatanţi străini nu aveau să fie autorizaţi să părăsească Rakka.

”Ultimul lucru pe care-l vrem este ca aceşti combatanţi străini să fie eliberaţi, să se poată întoarce în ţările lor de origine şi să provoace şi mai multă teroare”, dădea asigurări duminică un colonel american, Ryan Dillon.

Organizaţia ultraradicală suferă înfrângeri după înfrângeri, în ultimele luni, după ce a pierdut teren în Siria şi Irak, în urma ofensivelor susţinute de Rusia şi Statele Unite.

În provincia Deir Ezzor, care se învecinează cu Rakka, jihadiştii se confruntă cu două ofensive – pe de o parte a forţelor siriene, susţinută de aviaţia rusă, iar pe de altă parte a FDS, susţinute de coaliţia internaţională.

Forţele loiale regimului au reuşit să recucerească vaste teritorii, între capitala provinciei Deir Ezzor şi oraşul Mayadin, pe malul de est a fluviului Eufrat, a anunţat marţi Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului.

Declanşat în 2011 ca reacție la reprimarea unor manifestaţii paşnice, conflictul din Siria a devenit tot mai complex, odată cu implicarea unor ţări străine şi gruupări jihadiste pe un teritoriu tot mai fragmentat.

Războiul s-a soldat cu peste 330.000 de morţi şi milioane de deplasaţi şi refugiaţi.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: